Forex: Páteční dění na trhu

18.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včerejší obchodování nenabídlo z Evropy žádné silnější market movery a jedinými výsledky, které stojí za zmínku bylo zveřejnění italské obchodní...

...bilance, jež v květnu skončila deficitem 60 mil. euro (oček.: deficit 900 mil.). Veškerý zájem tak byl směřován na Spojené státy, které nabídly čísla z trhu s bydlením, kde překvapily červnové počty nově zahájených staveb růstem na 1,07 mil. (oček.: 0,96 mil.) a nově udělených stavebních povolení, které se zvyšovaly až na 1,09 mil. (oček.: 0,96 mil.). Dolaru mírně pomohly také počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti, kterých bylo 366 tis. (oček.: 380 tis.) a na příznivém sentimentu se podepsaly také odpoledne zveřejněné hospodářské výsledky banky JP Morgan. Akciové inexy si dokázaly již druhým dnem připisovat tučné zisky, a to jak v Evropě, tak USA. Dobrou náladu však po uzavření trhů ve Spojených státech narušily horší než očekávané hospodářské výsledky banky Merrill Lynch a společností Google a Microsoft. Cena ropy včera pokračovala v propadu, když se dostala krátce až pod hranici 131 USD/barel, zlato si včera drželo svou cenu kolem 957 USD/tr. unc.

Páteční obchodování přinese jen málo důležitějších dat, když ekonomický kalendář Spojených států tentokrát zůstane úplně prázdný. Tím nejzajímavějším tak dnes byly již v 8:00 zveřejněné výsledky PPI Německa, kde červnová inflace ve výrobě rostla o 0,9% (oček.: 0,7%), což je o desetinu méně než v předchozím měsíci. Z Británie se v 10:30 obchodníci dočkají ještě červnové dynamiky růstu peněžní zásoby (M4), která má meziročně stoupat o 9,7% (předch.: 10%) a v 11:00 bude posledním fundamentem z Evropy květnová obchodní bilance eurozóny (EUR) (oček.: 0,9 mld., předch.: 2,2 mld.). Ze Severní Ameriky dnes z makro dat stojí za zmínku pouze kanadská dynamika růstu velkoobchodních prodejů (oček.: 0,5%, předch.: 1,4%) a zatímco USA nenabídnou žádné fundamenty, pozornost obchodníků se obrátí na reportování hospodářských výsledků banky Citigroup, které jsou ke zveřejnění připraveny ještě před zahájením obchodování v USA.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE