Forex: Zklidňování situace na dolarových párech pokračuje

18.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Žádné zásadnější změny si včera pro obchodníky nepřipravila americká měna na páru s eurem, která sice v průběhu dopolední seance slábla zpět nadosah...

...hranice 1,59 EUR/USD, odpoledne se však vrátila ke hranici 1,58 EUR/USD, nad kterou se ji podařilo oscilovat i v průběhu včerejšího večera. Mezi nejzajímavější fundamenty se včera zařadily především výsledky z amerického trhu s bydlením, kde překvapily červnové počty nově zahájených staveb růstem z květnových 0,98 mil. na 1,07 mil. (oček.: 0,96 mil.) a nově udělených stavebních povolení, jejichž počet stoupal z 0,98 mil. na 1,09 mil. (oček.: 0,96 mil.). Tyto výsledky částečně pomohly zklidnit dolarové býky, když svědčily o další pozvolné stabilizaci na trhu s bydlením, i když je třeba dodat, že byly velké části taženy vysokým růstem v New Yorku, což je podle některých ekonomů způsobeno chystanými regulacemi stavebnictví v tomto státě. Mezi dalšími čísly pak zaujaly také počty nově podaných žádost o podporu v nezaměstnanosti, kterých bylo minulý týden 366 tis., tady o 18 tis. více než v předcházejícím týdnu, zároveň ale o 14 tis. méně než jaké byly odhady analytiků. Dolaru včera vedle těchto čísel pomáhaly také příznivé hospodářské výsledky, a to především ze strany investiční banky JP Morgan, které však večer částečně zkalily výsledky banky Merrill Lynch a společností Google a Microsoft . Dalším faktorem, který hrál do karet dolarovým býkům byla levnější ropa, jejíž cena třetím dnem v řadě klesá a která se včera v případě severomořského brentu propadla až na hranici supportu k ceně 131,50 USD/barel a je o 15 USD levnější než byla ještě toto úterý.

Zatímco v eurozóně včera nebyly připraveny ke zveřejněné žádné důležitější fundamenty, značnou pozornost si získala slova guvernéra Nizozemské centrální banky Wellinka, který oprášil jestřábí rétoriku a připomněl obchodníkům, že ECB zatím neskládá zbraně v boji s inflací. Wellink zpochybnil, že by mělo zpomalení ekonomiky nutně znamenat pokles inflace a varoval před možností stagflace, jaká potkala Evropu v sedmdesátých letech minulého století. Wellinkova ostrá slova rozhodně stojí za pozornost. ECB sice jasně naznačila, že zatím nemá sklon k dalšímu zpřísňování měnové politiky, dočkáme-li se v dalších měsících pokračování růstu inflačních tlaků, tato možnost se pravděpodobně může dostat opět na stůl.

Dnešní ekonomický kalendář je na data prázdný a pozornost obchodníků na FX se tak obrátí k ropě a k vývoji na akciových trzích. Cena ropy včera narazila na support 131,50 USD/barel, pokud se ji ale podaří zdolat i tuto hranici, bude se jednat o příznivý signál jak směrem k dolaru, tak směrem k akciovým indexům. S těmi dnes budou hýbat také další hospodářské výsledky, přičemž největší pozornost si získá banka Citigroup, která zveřejní svá čísla ještě před otevřením trhů v USA. Dolar se v 8:00 prodával na páru s eurem na ceně 1,5866 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE