Forex: Euro znovu nad hranicí 168 EUR/JPY

18.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Dokonalý zvrat předvedlo v průběhu včerejšího obchodování euro na páru s japonským jenem, které umazalo veškeré ztráty jež nabralo v průběhu tohoto...

...úterý a středy. Zatímco tak ještě ve středu ráno JPY atakoval hranici 165,30 EUR/JPY, včera večer se euro krátce přehouplo dokonce přes cenu 169 EUR/JPY, v reakci na růst akciových indexů, které si včera připisovaly tučné zisky, když např. německý DAX rostl o 1,88% a americký DJIA o 1,85%. Obchodníci včera využívali levných akcií po celém světě k jejich opětovnému nákupu, když se dařilo především finančním titulům poté, co přišly překvapivě dobré hospodářské výsledky za 2Q z investiční banky JP Morgan, které nasvědčovaly tomu, že by americké banky mohly problémy na finančních trzích ustát lépe než se původně očekávalo. Po ukončení obchodování v USA však přišla studená sprcha, v podobě slabých výsledků banky Merrill Lynch a společností Google a Microsoft, které dobrou náladu ze včerejšího odpoledne částečně zchladily. Např. zisk Googlu dosahoval pouhých 3,92 dolaru na akcii (oček.: 4,73 USD), největším překvapení si však pro obchodníky připravila banka Merrill Lynch, která realizovala ztrátu 4,95 USD na akcii, daleko za očekáváním analytiků, kteří počítali se ztrátou 1,91 USD.

Přestože se včera euro-jenu podařilo kopírovat vývoj na akciových trzích, japonská měna v posledních týdnech ztrácí svou korelaci s akciemi, když téměř bez povšimnutí ponechala prudký výprodej, který začal již v polovině května a trval prakticky nepřetržitě až do začátku tohoto týdne. I navzdory tomuto výprodeji si JPY připisoval ztráty na párech s vysoceúročenými měnami, když se např. ještě toto pondělí dostal k euru až na historické minimum na ceně 169,65 EUR/JPY a velmi slabý je také na páru s australským dolarem, kde se drží nad hranicí 103 AUD/JPY. I v dalších dnech se tak dá očekávat, že obchodníci budou nadále těžit z vysokého úrokového diferenciálu a posílat japonskou měnu do zahraničí ve snaze najít vyšší výnos než nabízejí japonské cenné papíry. Ta se tak stává obětí světově nejnižších úrokových sazeb (0,50%) a dokud ty nezačnou stoupat, bude jakékoliv zhodnocení japonské měny využíváno k jejímu opětovnému prodeji.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE