Forex: Euro-dolar zpět nad 1,59 EUR/USD

22.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Žádné zásadnější změny nepřineslo včerejší obchodování na euro-dolaru, který nabídnul jen nízkou obchodní aktivitu z důvodu naprostého nedostatku...

...jakýchkoliv silnějších ekonomických dat. Tím nejzajímavějším čeho se obchodníci v průběhu včerejšího obchodování dočkali tak byly pouze hospodářské výsledky Bank of America za druhé čtvrtletí, které patřily mezi očekávaná čísla, jež měla potvrdit fakt, že budoucnost největších amerických bank není tak černá, jak se ještě začátkem minulého týdne obchodníkům mohlo zdát. To se podařilo a poté, co Bank of America reportovala zisk 3,41 mld. dolarů, její akcie a akcie ostatních finančních institucí začaly stoupat což pomohlo zvednout sentiment na dolarových párech. Ten však v průběhu večerního obchodování znovu mírně utrpěl, a to díky hospodářským výsledkům společnosti American Express, která zaznamenala 37% pokles zisků, který byl z velké části tažen především růstem nesplacených půjček a omezením výdajů amerických domácností, což nakonec poslalo euro-dolar nad hranici 1,59 EUR/USD, pouhý cent od historického maxima.

Také dnešní obchodování bude na fundamenty z euozóny a Spojených států velice chudé a euro-dolar by mohl nadále pokračovat v konsolidací v pásmu 1,58 – 1,6020 EUR/USD, ve kterém se držel nejen včera, ale také naprostou většinu obchodování z minulého týdne. První zajímavější událostí na euro-dolaru pak bude až projev předsedy philadelphského Fedu Charlese Plossera, který promluví ve 14:30 před novináři o výhledu pro americkou ekonomiku, dalšími fundamenty které stojí za zmínku jsou pak ještě v 16:00 zveřejněné výsledky richmondského Fed indexu (oček.: -8b., předch.: 12b.) a květnový index cen domů, které mají klesat podle analytiků o 0,5% (předch.: -0,8%). Protože je výsledková sezóna v plném proudu, pozornost si vedle několika regionálních bank získají také banky Wachovia a Washington Mutual, které by v případě lepších než očekávaných hospodářských výsledků mohly přispět k sílícímu optimismu nad schopností bank ustát hypoteční krizi.

Více toho dnešek nenabídne a tak obchodníky pravděpodobně čeká další klidnější seance, před tím, než druhá polovina týdne přinese jak z Evropy, tak z USA záplavu důležitých fundamentů. V 8:00 se dolar na páru s eurem prodával na ceně 1,5918 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE