Forex: Úterní dění na trhu

22.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včerejšek přinesl v průběhu brzkých ranních hodin výsledky britského Rightmove indexu, který naznačil další propad cen domů, jež se v červenci...

...snižovaly o 1,8%, tedy ještě o šest desetin rychleji než v předchozím měsíci. Z Evropy se tentokrát obchodníci žádných důležitějších fundamentů nedočkali a podobně tomu bylo také ve Spojených státech a tak jediné co dokázalo přilákat pozornost obchodníků byly hospodářské výsledky Bank of America a společnosti American Express. Zatímco Bank of America dokázala nižším než očekávaným propadem zisků příjemně překvapit a zažehnout růst na akciových trzích v USA a Evropě, čísla America Express zůstaly za očekáváním, což vyvolalo obavy o další vývoj spotřebitelských výdajů v USA, které jsou jedním z hlavních motorů americké ekonomiky. Zatímco v Evropě se tak akciové indexy dokázaly vyhoupnout do zelených čísel (DAX +0,66%, FTSE100 +0,52%) v USA již akcie večer ztrácely, když se např. DJIA propadal o 0,28%. Cena ropy se včera dočkala stabilizace a mírného růstu až nad hranici 132 USD/barel, dražší bylo také zlato, které ukončilo pondělní obchodování nad hranicí 966 USD/tr. unc.

Úterní seance nabídne z Evropy mezi nejzajímavějšími výsledky italské spotřebitelské důvěry, která by měla klesat z červnových 100b. na 99b. a v 10:30 poté slyšení Mervyna Kinga, předsedy Bank of England a Johna Gieva, jednoho z členů MPC, na parlamentní půdě před Výborem pro finance, kde se bude mluvit o možnostech bankovní regulace. Odpolední seance dnes žádné zásadnější makro data ze Spojených států nenabídne a tak bude veškerá pozornost věnována Kanadě, kde jsou ke zveřejnění připraveny ve 14:30 výsledky maloobchodních prodejů, které mají podle analytiků v květnu stoupat o 0,5% (předch.: 0,6%), v jádrové podobě pak o 0,8% (předch.: 1,1%). Ve stejný čas v USA promluví o stavu ekonomiky předseda philadelphského Fedu Charles Plosser a na něj v 16:00 naváží ještě výsledky richmondského Fed indexu, který má v červenci růst z -12b. na -9b. Noc z úterý na středu pak patří Austrálii, kde je ke zveřejnění připraven ukazatel inflace za 2Q, která by měla stoupat o 1,2%, tedy o desetinu pomaleji než v předchozím čtvrtletí.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE