Komodity: Odraz mědi ode dna

22.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Měď na londýnské burze přibírala zisky poslední dva dny a konečně se tak odrazila od lokálního dna, které představovalo měsíční minimum. Nárůst kurzu...

...je vesměs způsoben oslabováním dolaru, který se nyní pohybuje asi 70 bodů pod hranicí 1.6000 za Euro. Včerejší oslabení dolaru bylo reakcí na výsledky American Express, které prohloubily obavy o americké ekonomice a recesi, která je dle tržních zpráv na konci svého začátku. Mědi se však velké naděje na další výrazný růst nedávají a tak se dá čekat, že se bude nadále pohybovat někde v pásmu 8200 – 8600 USD/t. Větší růst je nepravděpodobný už jen proto, že čínské importy se soustavně snižují a nyní klesly až o dvacet procent oproti minulému měsíci a pohybují se pouze okolo 75 000 tun, kdežto průměr je ještě o 25 000 tun vyšší. Hlavním důvodem takového poklesu je vysoká cena na LME, která od začátku roku stoupla o 22%, kdežto v Šanghaji pouze 7%.

Dnes bude pro obchodování s mědí klidný den, kdy se z amerického trhu pouze dozvíme hodnotu indexu cen domů za květen.

Hliník se během včerejška rovněž odrazil ode dna a to především kvůli opakovaným výpadkům energie a rostoucím cenám ropy, které tento energeticky náročný sektor postihují.

Autor: Jan Mynář (jan.mynar@xtb.cz)

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE