Forex: Britská libra zpět po dvěma dolary

23.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Britská libra se včera propadla na páru s americkým dolarem krátce až pod hranici 1,99 GBP/USD poté, co americké měně pomohly jestřábí komentáře...

...amerického ministra financí a především předsedy philadelphského Fedu Charlese Plossera, podle kterého by měla americká centrální banka raději dříve než později začít se zpřísňováním měnové politiky. Stejně jako na eurodolaru, také na páru GBP/USD tak stály za růstem americké měny “měkké“ zprávy z americké strany kotace a opravdový směr tomuto páru dají až přicházející fundamenty z druhé poloviny týdne, kterých jak z USA, tak z Británie nebude málo. Zatímco Spojené státy jsou i dnes na ekonomická data poměrně chudé, když je mezi nejzajímavějšími ke zveřejnění připravena pouze ve 20:00 béžová kniha americké centrální banky, Británie nabídne již dnes první silnější market mover, v podobě minutes z posledního zasedání Bank of England z 10. července, na kterém banka rozhodla o ponechání klíčové sazby beze změny na 5%. Dnes zveřejněné minutes přinesou vedle náhledu do diskuse, která probíhala mezi jednotlivými členy, také hlasovací poměr a od toho analytici očekávají stejný výsledek jako na předchozím zasedání, a to 8-1 ve prospěch ponechání sazeb beze změny. Jediným hlasem proti tomuto rozhodnutí by tak měl být ten Davida Blanchflowera, který se řadí mezi největší zastánce volnější měnové politiky, což nakonec dal jasně najevo již v pondělním interview pro Guardian, ve kterém uvedl, že britská ekonomika míří do recese, kterou by mohlo udržování aktuální výše sazeb ještě prodloužit. Tou hlavní otázkou tak bude, přiřadí-li se k Blachflowerovi i některý z dalších členů Výboru pro měnovou politiku (MPC) Bank of England, což by následně mohlo dostat britskou měnu pod citelný prodejní tlak.

Bank of England se v posledních měsících dostává do velice komplikované situace. Inflace v červnu díky rostoucím cenám potravin a pohonných hmot vystoupala na 11-leté maximum ke 3,8% a další růst ji pravděpodobně ještě čeká. Ve stejnou dobu britská ekonomika zpomaluje a koncem roku by mohla růst o pouhé 1%. Ceny domů klesají nejvíce za posledních 16 let, když se v červnu meziročně snižovaly o 6,3%, počet nezaměstnaných roste a útlumu se dočkala také aktivita ve výrobním sektoru a sektoru služeb. Svázanost Bank of England, která si zatím nemůže dovolit nabídnou snížení sazeb, jež jsou nejvyšší v zemích G7, v kombinaci se zpomalující ekonomikou tak zahalují střednědobý výhled pro libru do husté mlhy a staví ji před výrazná rizika. Ta se může v dalších týdnech a měsících dostat hluboko pod hodnoty, kde se nachází na páru s americkou měnou nyní, o čemž budou rozhodovat mj. již zítra a pozítří zveřejněné výsledky maloobchodních prodejů a růstu HDP za 2Q. V 8:00 se libra na páru s dolarem prodávala na ceně 1,9928 GBP/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE