Forex: Levnější ropa a dražší akcie zatím pomáhají dolaru

23.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Na fundamenty další ne nijak bohaté obchodování pomáhá i dnes americké měně, která se na páru s eurem i v průběhu odpolední seance drží hluboko pod...

...hranicí 1,58 EUR/USD, když se v dopoledne dokonce krátce přiblížila k ceně 1,5716 EUR/USD. Americká měna včera dokázala uniknout z tlaku, který na ni euro v minulých týdnech vytvářelo poté, co dolarovým býkům dodaly na odvaze komentáře Henryho Paulsona a především Charlese Plossera, podle kterého by měl Fed brzy začít se zvyšováním úrokových sazeb. Hlavním důvodem toho, proč americká měna dokázala zlikvidovat podstatnou část svých dřívějších ztrát je však probíhající zklidňování nervózní nálady na akciových trzích a klesající ceny ropy, které jsou průvodním jevem i dnešní obchodní seance. Zatímco v Evropě se tak akciové indexy znovu vyhouply do zelených čísel (DAX +1,04%, CAC40 +1,45%, FTSE100 +1,03%), cena severomořské ropy brent je již více než dvacet dolarů od historického maxima,když během osmi obchodních dnů klesla o 15%. O jejím vývoji pak více napoví již v 16:00 zveřejněné výsledky amerických ropných zásob za minulý týden, které se v předcházejícím týdnu nečekaně zvyšovaly o 3 mil. barelů. V případě že zásoby porostou nad očekáváním i nyní, cena ropy může dosavadní korekci ještě prohloubit, což by dodalo americké měně další pozitivní impuls.

Z fundamentů se dnes mezi nejzajímavější zařadily vedle minutes z posledního zasedání Bank of England také výsledky nových průmyslových objednávek v eurozóně, které se propadaly o 3,5% (oček.: -1,3%) a v Kanadě zveřejněné výsledky červnové inflace, která se nečekaně zvyšovala o 0,7% (oček.: 0,5%), zatímco ve své jádrové podobě rostla o pouhých 0,1% (oček.: 0,2%). Na vyšší celkovou inflaci, která byla primárně tažena nárůstem cen pohonných hmot, reagovala kanadská měna na páru s americkým dolarem mírným růstem, když zpevnila až k ceně 1,0072 USD/CAD. K dolaru se zatím daří také britské libře, japonská měna naopak díky lepšícímu se sentimentu na akciových trzích slábne na všech nejvíce obchodovaných párech. Obchodníci nyní vyčkávají na zahájení obchodování v USA a na večerní zveřejnění béžové knihy (Beige Book) americké centrální banky. Ve 14:30 se dolar k euru prodával na ceně 1,5732 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE