Forex: Čtvrteční dění na trhu

31.07.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Včerejší obchodování přineslo jen několik málo silnějších fundamentů. Mezi ty nejzajímavější se v průběhu dopolední seance zařadily pouze výsledky...

...spotřebitelské důvěry v eurozóně, která překvapila propadem z -17b. na -20b. (oček.: -19b.), zatímco během americké seance se největším market moverem staly výsledky z pracovního trhu, v podobě červencového ADP reportu, podle kterého rostl počet zaměstnanců ve veřejném sektoru o 9 tis. (oček.: -57 tis.). Odpolední obchodování přineslo také oznámení Fedu, který prodloužil platnost svých podpůrných facilit až do konce ledna příštího roku. Do té doby tak budou mít investiční banky i nadále přístup k diskontnímu oknu americké centrální banky a právě tato zpráva, společně s výsledky z pracovního trhu, včera pomáhala americké měně a také akciovým trhům v dalším růstu. Zatímco akciové indexy si své pozice ale dokázaly udržet (DJIA +1,63%), dolar nikoliv, když mu uškodil propad americký zásob benzínu, který poslal ceny ropy zpět nad 127 USD za barel. Levnější bylo naopak zlato, které uzavíralo na 905 USD/tr. unc. poté, co se dostalo až pod hranici 900 USD.

Čtvrteční obchodování nabídne po několika klidnějších dnech opět silné market movery, které mohou výrazně rozvlnit kurzy jednotlivých měn. Již v brzkých ranních hodinách byly zveřejněny výsledky Švýcarského CPI, který klesal o 0,4% (oček.: -0,5%) a britského národního indexu cen domů, podle něhož se červnové ceny propadaly o 1,7% (oček.: -1,2%). Další silná data dnes zveřejní v 9:55 Německo, v podobě výsledků z pracovního trhu, kde by měla míra nezaměstnanosti zůstat na 7,4%, přičemž celkový počet nezaměstnaných má klesat o 20 tis. (předch.: pokles o 30 tis.). Na řadu pak v eurozóně přijdou v 11:00 také výsledky inflace, která má podle předběžných odhadů růst v zemích evropské patnáctky z červnových 4% o desetinu na 4,1%, přičemž ještě rychleji má stoupat inflace v Itálii, a to ze 4% na 4,2%. Odpolední obchodování pak již patří pouze číslům ze Severní Ameriky, kde jsou ve 14:30 nachystány výsledky hospodářského růstu Kanady a Spojených států. Kanadský HDP by se měl v květnu zvyšovat o 0,2% (předch.: 0,4%), mimořádná pozornost ale bude věnována především předběžný výsledkům růstu v USA, jež se má po anualizaci čtvrtletních čísel (x4) dostat ve 2Q na slušných 2,2%, což by bylo výrazně nad růstem o 1% z prvního čtvrtletí. Pozornost bude věnována také některým sub-výsledkům, a to především dynamice růstu osobních výdajů, která by měla zrychlit z 1,1% na 1,4%. Ve stejný čas jsou pak ke zveřejnění připraveny také tradiční čísla z pracovního trhu, v podobě počtu nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti (oček.: 395 tis., předch.: 406 tis.) a v 15:45 ještě přijde na řadu i chicagský PMI, který má klesat z červnových 49,6b. na 49b.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE