Forex: Páteční dění na trhu

01.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Čtvrteční seance přinesla na FX vysokou volatilitu, ale jen malé změny. Dopolední obchodování nabídlo několik fundamentů z eurozóny, z nichž tím...

...nejzajímavějším byla červencová inflace, která se v zemích evropské patnáctky dostala ze 4% podle očekávání na 4,1%, přičemž např. ve Španělsku rostla až na vysokých 5,3%. Pozornost si zasloužily také čísla z německého pracovního trhu, kde klesala nezaměstnanost podle očekávání o 20 tis., ty nejdůležitější data ale měly na svědomí Spojené státy, které nabídly předběžné výsledky hospodářského růstu za 2Q, údaje z pracovního trhu a chicagský PMI za měsíc červenec. První dva údaje zklamaly a tak zatímco ekonomika rostla v 2Q anualizovaně pouze o 1,9% (oček.: 2,2%), počty nově podaných žádosti o podporu v nezaměstnanosti stoupaly na 448 tis. Právě tato čísla pak měla klíčový dopad na všechny trhy. Doposud dobře naladěné akciové indexy se v Evropě okamžitě propadly do červených čísel a také v USA včera akcie ztrácely (DJIA -1,78%). Dluhopisy zamířily prudce nahoru, když se výnos z desetiletých NOTES snížil až na 3,95% a bez povšimnutí tato čísla neponechali ani obchodníci na komoditních trzích, kde včera ropa korigovala velkou část ze svého středečního růstu. Jediný dolar se tak zachoval jinak a poté, co výrazně oslabil, dokázal si své pozice rychle dobyl zpět. K tomu mu dopomohly z části také výsledky chicagského PMI, který v červenci dokázal nečekaně růst, a to ze 49,6b. na 50,8b., přičemž odhady počítali se snížením na 49b.

Páteční seanci zahájily již v 8:00 výsledky německých maloobchodních prodejů, které v červnu zaznamenaly propad o 1,4% (oček.: -0,5%). Evropa dnes nabídne ještě revidované výsledky PMI pro výrobní sektor v eurozóně, který by měl zůstat beze změny na 47,5b. a také stejný PMI pro Velkou Británii, od kterého analytici očekávají v 10:30 další zhoršení, a to z červnových 45,8b. na 45,5b. To bude pro dnešek z Evropy vše a veškerá pozornost již bude věnována pouze fundamentům ze Spojených států. Ty nabídnou ve 14:30 výsledky z pracovního trhu, v podobě velmi očekávaných červencových NFP, podle kterých by měl počet pracovních míst klesat již sedmým měsícem v řadě, a to o 75 tis. (předch.: -62 tis.). Mírného růstu by se měla dočkat podle většinového konsenzu také míra nezaměstnanosti, a to z 5,5% na 5,6% a poslední zajímavější fundament, z pracovního trhu, v podobě dynamiky růstu průměrné hodinové mzdy pak má vykázat stejný nárůst jako v červnu, a to o 0,3%. Čísla z pracovního trhu jsou dnes jednoznačně největšími market movery a dokud nebudou zveřejněna, aktivita na FX zůstane tradičně jen velmi mírná. Poslední zajímavější data, která mají potenciál rozvlnit kurz na dolarových párech, pak přijdou na řadu až v 16:00 a budou jimi výsledky ISM pro výrobní sektor. Ten se v červnu dokázal vyhoupnout zpět nad hranici 50b., když rostl na 50,2b., od červencových výsledků však analytici očekávají propad zpět do pásma kontrakce na 49,4b.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE