Článek: Investování do automobilového průmyslu není jednoduché, ale možné

01.08.2008 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Přestože automobilový průmysl patří k významným sektorům v rámci světové ekonomiky, tak samotné investování z pohledu středoevropana je zaměřeno...

...spíše na globální trh než místní. Důvodem je to, že většina společností působících na trzích střední Evropy je globálního charakteru.

Automobilové společnosti, které vyrábějí nejen osobní auta, ale také autobusy a nákladní auta, patří mezi největší společnosti na světě. Tyto společnosti působí většinou v mezinárodním měřítku, to znamená, že mají pobočky a výrobní haly v mnoha různých zemích. Do procesu výroby aut je zapojeno spoustu subdodavatelů, ať už ze země, ve které se výrobní haly nacházejí nebo ze zemí jiných, které jsou schopny dodat automobilkám kvalitní součástky.

Výrobci automobilových součástek jsou nedílnou součástí automobilového průmyslu. Odhaduje se, že na každého zaměstnance v montážně automobilů připadnou 3-4 pracovníci ve výrobě automobilových součástek a účastní se řada dalších oborů, jako je ocelářství, servisy, atd.

Nepříznivá situace v automobilovém průmyslu

Situace v automobilovém průmyslu ve světě momentálně není úplně příznivá a schopny obstát v současné situaci jsou pouze automobilky, které vyvážejí na různé trhy, tedy od těch vyspělých až po rozvojové v různých koutech světa. Jde především o slabý ekonomický růst, a krizi na trhu s bydlením jak v USA tak západní Evropě, prudké zdražení potravin a pohonných hmot, které srážejí chuť spotřebitelů utrácet za nová auta a za drahý benzín. Například výsledky americké automobilky General Motors, kterou v prodejích aut už předběhla Toyota Motors a stala se tak světovým lídrem, jsou špatné hlavně kvůli propadu prodejů na americkém trhu, automobilku zachraňují prodeje v Africe, na Středním Východě a ve střední Evropě. Naopak evropské automobilky jako je Peugeot Citroën, Volkswagen či Fiat dokáží obstát na trhu díky výrobě aut s nízkou spotřebou a

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE