Akciové fondy - rizikovější investice

27.02.2002 | , ESF MU Brno
INVESTICE


Je zřejmé, že nejdelší investici v rámci podílových fondů, představují právě fondy akciové, jelikož v krátkém období jejich kurzy zpravidla velmi kolísají, ale z dlouhodobého hlediska mohou podílníkovi přinést vyšší zhodnocení jeho investovaných prostředků než je tomu u ostatních typů fondů.

Je zřejmé, že nejdelší investici v rámci podílových fondů, představují právě fondy akciové, jelikož v krátkém období jejich kurzy zpravidla velmi kolísají, ale z dlouhodobého hlediska mohou podílníkovi přinést vyšší zhodnocení jeho investovaných prostředků než je tomu u ostatních typů fondů. Akciové fondy ukládají přijaté finanční prostředky do akcií českých nebo zahraničních firem. Riziko je závislé na typu firem (jejichž akcie jsou nakupovány) a samozřejmě i na zemích, ve kterých jsou tyto firmy aktivní. Nicméně riziko i výkonnost akciových fondů je na nejvyšší úrovni ze všech pěti typů fondů.

Podívejme se na deset nejvýkonnějších zahraničních fondů akciových. Fondy jsou seřazeny podle roční výkonnosti:

(tabulka odstraněna, pro aktuální informace o výkonnosti podílových fondů se podívejte na stránku investice.finance.cz/zacinajici-investor/principy-obchodovani/subjekty-kapitaloveho-trhu).

Článek je publikován v rámci seriálu Spoření nebo investice? Všechny díly seriálu o investování do podílových fondů najdete zde.

Autor článku

David Fuchs  

Články ze sekce: INVESTICE