Jak nejlépe vybrat ten správný fond?

20.03.2002 | , ESF MU Brno
INVESTICE


V předchozích kapitolách jsme si vysvětlili, jaké máme základní typy podílových fondů, což je nutným předpokladem pro další část seriálu, ve které si řekneme, co je potřeba pro samotnou investici do otevřeného podílového fondu.

V předchozích dílech seriálu jsme si vysvětlili, jaké máme základní typy podílových fondů, což je nutným předpokladem pro další část seriálu, ve které si řekneme, co je potřeba pro samotnou investici do otevřeného podílového fondu.

Poznámka na úvod
Je nutné si uvědomit, že nám jsou v současné době nabízeny jednak české otevřené podílové fondy a také zahraniční. Zatímco zisk českých podílových fondů se daní 15 % procenty, tak zahraniční fondy zpravidla zisk zdaňovat nemusí. Proč? Jelikož jsou domicilovány (registrovány) v Lucembursku (zde se jedná o právní formu SICAV, resp. společnost s omezeným ručením a proměnným základním kapitálem) nebo Irsku, kde je tento zisk nulově zdaněn. Ovšem tato záležitost může být do značné míry kompenzována problematikou vývoje kurzu naší měny, jelikož podílové fondy domicilované v zahraniční jsou také denominovány v zahraničních měnách.

Snad vůbec první věc, kterou by si potencionální investor měl důkladně rozmyslet je míra rizika, kterou je ochoten podstoupit a také délka celé investice. V předchozí části článku jsme si popsali jednotlivé typy otevřených podílových fondů. U každého typu byla i nastíněna rizikovost investice s ním spojená. Kdybychom měli tuto záležitost zrekapitulovat, tak:

  • Fondy peněžního trhu a fondy dluhopisové bychom mohli postavit na jednu stranu pomyslné "čáry rizika" a poté na druhou stranu bychom dali fondy akciové, jejichž investiční riziko je nejvyšší.
  • Fondy smíšené a fondy fondů se nalézají uvnitř naší pomyslné "čáry rizika".
  • Mimo níže uvedený graf "výnos-riziko" se nalézají fondy zajištěné, které investorovi vrátí alespoň 100 % investované částky.

 

Jak již bylo nastíněno v úvodní části, s rizikem úzce souvisí výkonnost. Mezi těmito dvěma veličinami je přímá úměra, což znamená, že čím je větší riziko investice, tím také stoupá jeho výnos. To znamená, že potencionální investor musí vyřešit nelehkou otázku:

Čemu dávám přednost - většímu výnosu a s tím spojenému většímu riziku nebo menšímu výnosu, ale zato s menším rizikem?

Poté, co si zodpovíme tuto základní investiční otázku, musíme vyřešit další:

Na jakou dobu se chci vzdát disponibilních prostředků?

Na základě odpovědi se potom rozhodneme, zda nakoupíme podílové listy fondu peněžního trhu (předpoklad délky investice je 6 měsíců), fondu dluhopisového (1-2 roky), fondu smíšeného (3 roky), fondu fondů (3 roky), fondu akciového (5 let) nebo fondu zajištěného (min. 3 roky).

Na základě odpovědí na tyto dvě investiční otázky a jejich vzájemné komparace bychom měli být schopni určit, jaký typ fondu je nám nejbližší a u jakého fondu jsme ochotni nakoupit podílové listy.

Článek je publikován v rámci seriálu Spoření nebo investice? Všechny díly seriálu o investování do podílových fondů najdete zde.

Autor článku

David Fuchs

Články ze sekce: INVESTICE