Americké akcie oslabily, ovlivnil je rating Portugalska

25.03.2010 | , Limerik
INVESTICE


Ceny amerických akcií klesaly a částečně je ovlivnilo snížení ratingu Portugalska, k němuž sáhla agentura Fitch.

Trhy ale bez větších výkyvů už delší dobu zpevňují, takže investoři mají důvod prodat část akcií. Na devizových trzích pokračovalo v poklesu euro, jemuž pořád nejvíce vadí vývoj kolem Řecka a obecně problémy s dluhy v dalších zemích eurozóny.

Dow Jonesův index oslabil o 52,68 bodu a den uzavřel se ztrátou v rozsahu 0,48 procenta na hodnotě 10.836,15 bodu. Podobně širší index S&P 500 klesl o 0,55 procenta na 1167,72 bodu, index Nasdaq Composite si odepsal 0,68 procenta na 2398,76 bodu. Indexy mírně prohloubily ztráty po zprávě o horším průběhu aukce pětiletých dluhopisů americké vlády.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings dnes snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Portugalska na stupeň AA minus, zatímco dosud hlavní rating hodnotila o jeden stupeň výše. Agentura se obává zhoršování stavu veřejných financí Portugalska a nevylučuje, že ještě sáhne k dalšímu snížení ratingu.

"Panují zde obavy, že se ty problémy rozšíří z Portugalska a Řecka i na další státy v regionu," uvedl šéf jedné poradenské společnosti v americkém Toledu Alan Lancz. "Není zde žádný katalyzátor, který by nás po tom růstu z poslední doby udržel vysoko. Investoři se tedy ptají, jaký problém by se teď mohl objevit," dodal.

Celkové ztráty akciového trhu limitovalo jen pár titulů, například Boeing. Jeho akcie zpevnily o 0,2 procenta na 72,32 USD, i když během dne byly jeho ztráty ještě vyšší. K růstu akciím pomohl zlepšení nákupního doporučení od společnosti Macquarie Research. Z báze Dow Jonesova indexu se však nejvíce dařilo akciím Bank of America, které přidaly 2,57 procenta na 17,57 USD.

Na devizových trzích se dál propadalo euro, které vůči dolaru kleslo nejníže za posledních deset měsíců. Švýcarský frank se vůči euru dostal na historické maximum, tam ale hrají roli i jiné faktory, především odhodlání švýcarské centrální banky postupně zpřísnit měnovou politiku. To znamená i zvýšit úrokové sazby, a měnu tak zatraktivnit.

Euro k dolaru si odepsalo 1,3 procenta na 1,3324 USD, a zaznamenalo tak nehlubší denní propad od 20. ledna. Během dne euro spadlo až na 1,3321 USD a dostalo se nejníže od loňského května. Dolar vůči japonskému jenu zpevnil o 1,9 procenta na 92,15 JPY a během dne přechodně vystoupil až na 92,23 JPY.

Autor článku