Makro: Fed nejvíce znepokojuje nezaměstnanost, minuty FOMC

05.01.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Zápis z jednání bankovní rady americké centrální banky z 14.prosince zmiňuje pomalé oživení ekonomiky a přetrvávající vysokou nezaměstnanost. Fed...

...podle očekávání ponechal beze změn základní úrokovou sazbu na 0 – 0,25% a velikost programu kvantitativního uvolňování. V listopadu spustil druhé kolo nákupu dluhopisů. Do konce druhého čtvrtletí 2011 plánuje nakoupit cenné papíry za 600 miliard dolarů, tempem zhruba 75 miliard dolarů měsíčně.

FOMC poznamenal, že v týdnech po listopadovém zasedání výnosy státních dluhopisů významně vzrostly, investoři údajně snížili své odhady celkové velikosti programu kvantitativního uvolňování, projevily se také předběžné dohody ohledně fiskálních opatření v Kongresu.

Bankovní rada vyhodnotila nejnovější informace jako určité zlepšení v krátkodobém výhledu, hluboké znepokojení panovalo ohledně vývoje nezaměstnanosti. Vyzdvihla zvýšené tempo spotřebitelských výdajů v období vánočních svátků, zahraniční obchod a pokračující růst podnikových investic. Nejvíce znepokojující byla aktivita trhu s bydlením, kde přetrvávající převis nabídky stávajících domů a těsné úvěrové podmínky představují významné omezení pro novou výstavbu. Poptávka po bydlení byla i nadále velmi slabá.

Fed naznačil že rizika deflace jsou na ústupu, očištěné ceny dosáhly dno a že výhody programu nákupu dluhopisů převažují nad negativními důsledky. Hlasování proběhlo v poměru 10 ku 1. Proti byl prezident Fedu Kansas City Thomas Hoenig který se domnívá, že rizika převážila nad přínosy.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE