Konec roku vlil investorům do žil optimismus i na rok 2011

07.01.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


V prosinci pokračoval na komoditních trzích prudký vzestupný trend. Investoři jsou v současnosti velmi optimističtí. Důvodů mají hned několik. (komentář trhu komodit za prosinec)

Maloobchodní prodeje rychle rostou nejenom v rozvíjejících se zemích, ale už i v USA. Globální průmyslová produkce se zvyšuje, protože podniky se snaží pokrýt vysokou spotřebitelskou poptávku. Přístup k levnému kapitálu je pořád velmi snadný, protože centrální banky pokračují v uvolněné monetární politice. Vzhůru vyrazily ceny drahých kovů. Velmi silný byl i celý sektor obilovin a olejnin. Příjemně překvapila ropa a některé potraviny.

Údaje o globálním ekonomickém růstu uveřejněné na konci minulého roku byly velmi příznivé. Investorům se zamlouvá zejména robustní růst maloobchodních prodejů v USA a v Evropě. Domácnosti jsou opět ochotné utrácet, protože předpokládají vzestup svých příjmů. Na silnou spotřebitelskou poptávku reagují firmy zvyšováním produkce. Kupříkladu ve Velké Británii stoupla průmyslová aktivita na nejvyšší úroveň od roku 1993. Důležité jsou i údaje z trhu práce vyspělých zemí. Počet volných pracovních míst roste. Naopak množství nezaměstnaných lidí klesá.


Drahé kovy v prosinci doslova zářily 


Nejsilnější byly stříbro a paládium, které jsou více průmyslově orientovány. Investory určitě nezklamalo ani zlato. To zakončilo rok 2010 na historicky nejvyšší uzavírací ceně 1421,4 USD/oz. Zdražování je do značné míry způsobené zvyšujícími se inflačními tlaky. Kupříkladu v Číně rostou spotřebitelské ceny meziročně o 5,1 procenta. Důvodem je zejména vzestup cen komodit. Inflační tlaky se pomocí importních cen přenáší i do USA a Evropy. Pro ceny barevných kovů jsou pozitivní informace o rychlém zotavování automobilového průmyslu. Celosvětové prodeje osobných vozidel již dosahují podle odhadu ABN AMRO/VM Group předkrizovou úroveň.

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 31.12.
ropa WTI +9 91,4 USD/barel
zlato +3 1421,4 USD/oz
měď +16 4,4 USD za libru
kukuřice +19 6,3 USD za bušl
pšenice +22
7,9 USD za bušl
káva Robusta +17
2097 USD za tunu
vepřové maso +5 79,8 US centu za libru

zdroj: CSI


Pokles zásob ropy způsobil růst ceny


Cena ropy zamířila vzhůru díky údajům o poklesu zásob. Ve Spojených státech se snižují už pátý týden v řadě. Evropu i některé oblasti USA postihla tuhá zima. Proto výrazně vzrostla spotřeba destilátů, jako je kupříkladu topný olej. Zajímavé byly údaje o produkci. Rusko, největší dodavatel ropy na světě, vyprodukovalo v minulém roce rekordních 10,15 miliónu barelů denně. To je o 2,2 procenta více oproti předchozímu roku. Letos se předpokládá další vzestup globální spotřeby ropy a jelikož OPEC zatím nechce měnit těžební kvóty, tak investoři věří v další zdražení této komodity. Hedgeové fondy drží v případě ropy na amerických derivátových burzách největší čistou nákupní pozici za poslední čtyři roky.


V sektoru obilnin a olejnin panovala stagnace


V sektoru obilnin a olejnin se dařilo zejména kukuřici a sójovému komplexu. Důvodem se staly údaje o suchu v Jižní Americe. To může zapříčinit výrazné snížení výnosnosti polí. Na konci prosince se podporou pro cenu pšenice staly rozsáhlé záplavy v Austrálii, které znemožňují přepravu na export určené úrody. S příchodem nového roku se začínají objevovat prvé předpovědi jarního výsevu v USA a Evropě. Podle průzkumu společnosti Farm Futures by se kukuřicí oseta plocha ve Spojených státech mohla zvětšit o 2 procenta oproti minulému roku. V případě pšenice by mohl nastat růst osetí až o 10 procent. Velikost plochy oseté sójou by se měnit neměla.


Nízká kvalita úrody zvedla ceny kávy


Mezi potravinami se dařilo zejména kávě. Vietnam, který je jejím druhým největším producentem na světě, upozornil, že kvůli suchému počasí v období růstu je teď kvalita úrody poměrně nízká. Celková produkce by proto mohla poklesnou až o 15 procent. Investoři se obávají dalšího snížení globálních zásob této komodity. Silný byl i cukr. Pomáhají mu informace o nižší úrodě v Brazílii, která je jeho největším producentem na světě.

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: CSI 

Komoditní index RICI


Na počátku nového roku očekáváme pokračování optimistické nálady mezi investory. Nákupní příležitosti stále vidíme v sektoru energií. Z dlouhodobého hlediska je velmi zajímavá i držba drahých a průmyslových kovů. Inflační tlaky rostou, což je pro ceny reálných aktiv velmi příznivé.


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE