Obchodní bilance s přebytkem 12 mld. korun v listopadu

06.01.2011 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Obchodní bilance – listopad
Obchodní bilance v listopadu podle očekávání skončila přebytkem 11,8 mld. korun (14,5 mld. listopad 2009). Export nadále pokračoval silným tempem (21 % r/r) v tradičních kategoriích, jako jsou stroje (32 %), elektronika (25 %) a také auta (17 %). Ovšem vedle toho se výrazně zvýšily importy (24 %), které rostou rychleji než exporty již 9 měsíců v řadě. Rychlý nástup dovozů je jasný signál, že se domácí poptávka se dál oživuje velmi rychle a i na konci roku zůstane výrazným faktorem růstu HDP. Vyšší dovozy strojů (30 % r/r), polotovarů (24 %) a surovin (21 %) ukazují na posilující domácí investiční poptávku a doplňování zásob díky oživení průmyslu. Prohloubil se deficit v obchodu s palivy o 2 mld. korun, když se zvýšil nejen objem dovážené ropy, ale hlavně výrazně vzrostly ceny energetických surovin (ropa, plyn). Zajímavostí je, že solární boom se nadále výrazně projevuje i ve statistice obchodní bilance, protože dovoz solárních panelů v listopadu dosáhl kolem 8,5 mld. korun a meziročně se zvýšil o 3,3 mld. Vyšší dovozy fotocitlivých součástek snížily letošní přebytek obchodní bilance dosud o 25 mld. korun.
Čeští výrobci participuji na globálním oživení a rychleji rostou exporty nejen k našim hlavním partnerům – Německo (23 % r/r), Slovensko (27 %) – ale současně se daří pronikat i na východní trhy. Český vývoz do zemí Společenství nezávislých zemí včetně Ruska vzrostl o 40-50 % r/r, vývoz do JV Asie včetně Číny se zvýšil dokonce o 60-65 % r/r.
Za rok 2010 očekáváme přebytek obchodní bilance na úrovni 120 miliard korun (cca 3,2 % HDP). V letošním roce by přebytek měl dosáhnout kolem 105 mld. korun.

Koruna v ranním obchodování přidala 5 haléřů a posunula se na 24,78 CZK/EUR, nejvyšší úroveň od konce listopadu.

Autor článku

PETR SKLENÁŘ  

Články ze sekce: INVESTICE