Makro: Soukromý sektor služeb Velké Británie v poklesu poprvé od dubna 2009

06.01.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Zimní počasí mělo negativní dopad na soukromý sektor služeb Spojeného království, jenž zaznamenal první pokles od dubna 2009. K odvětvím, které byly...

...nejvíce postiženy patřily hotely, restaurace, stravování a personální služby. Zpřísnění fiskální politiky bude letos žhavé téma a to zejména pro firmy závislé na domácím trhu.

Průzkum Markit Economics a Chartered Institute za prosinec potvrdil, že se ukazatel PMI nečekaně propadl z 53,0 na 49,7 bodů. Hladina 50 bodů odděluje růst od poklesu. Výsledek zaostal za očekáváním. Většina ekonomů předpovídala stabilní listopadovou úroveň 53,0 bodů. Slabý hospodářský růst v prvním čtvrtletí 2011 a zpomalení sektoru služeb vedle poklesu ve stavebnictví je varováním, že výrobní sektor nebude schopen udržet hospodářské oživení, uvedl hlavní ekonom CIPS.

Průzkum dále uvedl, že výstup a nové zakázky zpomalily, což vedlo třetí měsíc ke ztrátám pracovních míst a útlumu spotřebitelské důvěry. Ukazatel nedokončené výroby setrval v nepřetržitém poklesu 39 měsíců. Inflační tlaky vyskočily na nejvyšší úroveň od září 2008. Poskytovatelé služeb v prosinci zvýšily vlastní náklady ještě před lednovým zvýšením DPH, inflace byla ve srovnání s úrovněmi cen vstupů jen velmi mírná. Oddělený ukazatel výrobní aktivity PMI Velké Británie nicméně v prosinci nečekaně vyskočil na 58,3 bodů z revidované hodnoty 57,5 za listopad. Byla to nejvyšší hladina od září 1994.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE