Makro: Záplavy v Austrálii zpomalují sklizeň a dodávky pšenice

06.01.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Nejhorší a záplavy v severovýchodním státu Queensland za posledních 30 let zcela zastavily vývoz pšenice a čiroku a poškodily letní plodiny včetně...

...bavlny. Dále na jih ve státech Nový Jižní Wales a Victoria pokračuje sklizeň, doprava a vývoz bez problémů, uvedla zpráva poskytovatele logistických služeb GranCorp. Společnost omezila export obilovin ve výši 249 tisíc tun ze svých tří přístavů v Queensland, včetně 199 tisíc tun pšenice. Jsou to relativně malé objemy v souvislosti s masívními exporty obilovin na celonárodní úrovni.

Austrálie, čtvrtý největší světový exportér kvalitní pšenice, předpokládá ve sklizňovém roce končící 31. března 2011 paradoxně nejvyšší sklizeň v historii 26,8 milionů tun, podle odhadu Abare. Celková sklizeň ve státu Queensland skončila, v Novým Jižní Walesu a Victoria je dokončena ze tří čtvrtin. V západní Austrálii, jenž odpovídá asi za 40% celkové sklizně pšenice, výstup negativně ovlivnilo horké a suché počasí. Většina letošní produkce pšenice a obilovin pro vývoz tak pochází ze států Nový Jižní Wales, Victoria a Jižní Austrálie.

Podle servisní společnosti AgForce jsou všechny zemědělské činnosti ve státu Queensland v posledních dvou týdnech zcela ochromena. Odhaduje se, že více než polovina úrody bavlny utrpěla značné škody a může být zcela zničena. Plochy v centrální oblasti poblíž měst Emerald a Theodore byly naprosto zničeny. Queensland se obvykle podílí asi ze 40% na celkové australské produkci bavlny. Podle Abare byl letošní výstup odhadnut na 900 tisíc tun a škody v současnosti přesahují 150 tisíc tun. Těžké deště a povodně narušily sklizeň ozimé pšenice, poškodily zhruba 30% úrody čiroku, předčasnou sklizeň cukrové třtiny a poklesu výstupu o 20%, což vedlo k propadu dostupnosti vývozu a nárůstu celosvětových cen cukru.

Extrémní počasí bude podle dlouhodobé předpovědi meteorologické úřadu ABM kvůli jevu La Nina přetrvávat až do prvního čtvrtletí. V roce 2010 La Nina přispěl k nejdeštivějšímu jarnímu období (září-listopad) v historii monitorování a vyvrcholil záplavami ve státech Nový Jižní Wales a Queensland.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE