Makro: Podnikatelská důvěra eurozóny v prosinci vyskočila na 3,5-letý vrchol

06.01.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Podnikatelská důvěra zemí eurozóny byla ke konci roku výborná, indikátor klimatu zaznamenal v prosinci výrazný nárůst až na úroveň poblíž...

...historického maxima z jara 2007. Růst byl oproti listopadu velmi silný a výsledek předčil očekávání. Ukazatel BCI nepřetržitě roste od dubna 2009 a jasně odráží pokračující oživení průmyslu eurozóny v následujících měsících.

Průzkum Evropské komise za prosinec uvedl, že index BCI eurozóny vyskočil z revidované hladiny 0,91 na 1,31 bodů, zatímco v listopadu stagnoval. Většinový konsenzus předpokládal pokles na 0,95 bodů. Naposledy ukazatel překonal hladinu 1,0 v srpnu 2007, historické maximum 1,43 bylo dosaženo v dubnu téhož roku.

Od května, kdy EK provádí průzkum podle nové klasifikace ekonomických aktivit, index podnikatelské důvěry eurozóny nepřetržitě zrychluje. Robustní růst odrážel zlepšenou náladu mezi podnikovými manažery v posledních měsících, jenž reportovali významný nárůst zakázek a produkce zrovna tak, jako exportních objednávek a budoucí výroby. Zásoba dokončené výroby pokračovala v poklesu a setrvala na historicky nízké úrovni. Z výsledku průzkumu podniků je vyloučen ukazatel zaměstnanosti a prodejní ceny.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE