Kdo vsadil na uhlobarony, vydělal přes 65 %

11.01.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Průměry za uplynulý rok v tuzemsku mluví jasnou a téměř čítankovou řečí: akciové fondy vydělaly přes 12 %, smíšené kolem 5,5 % dluhopisové 3,5 a peněžního trhu 0,9 %. Unipetrol se pochlapil o skoro 39 % a Erste přidala bezmála 27 %.

Pochopitelně jde o výkyv způsobený ukončením investičního období trojice zajištěných fondů ČSOB, kdy zejména ČSOB Světového Růstu +9 vyplácel podílníkům téměř 300 milionů korun. Část z těchto peněz se doufejme do fondbyznysu vrátí, i když celková atmosféra stále ještě příliš investicím nepřeje. Studená sprcha negativních informací z finančních trhů zatím vždy zakalí perspektivy jako tmavé brýle světlé zítřky. Z Evropy proudí strašidelné informace o dluzích, které se stále prodražují, z tuzemska zas pro občánka ještě děsivější výhledy snižování mezd, nebo náznaky zdravotnické či penzijní reformy.

Přitom průměry za uplynulý rok v tuzemsku mluví jasnou a téměř čítankovou řečí: akciové fondy vydělaly přes 12 %, smíšené kolem 5,5 % dluhopisové 3,5 a peněžního trhu 0,9 %. A kdo vsadil na uhlobarony, vydělal přes 65 %, Unipetrol se pochlapil o skoro 39 % a Erste přidala bezmála 27 %. Jen ten ČEZ pod tlakem zdanění povolenek a solárů skoro 10 % tratil, ale stále zaostává za vývojem sektoru o 15 až 20 %, takže nákupní 10% run na přelomu roku byl na místě.


Komodity a burzy porostou


Ovšem to není nic proti některým komoditám, jako 100 % bavlny, jen o málo méně sóji nebo stříbra. A o tom, jak poletí potraviny, asi nikdo nepochybuje. Někdo by měl vytvořit nějaký retailový korunový komoditní mix, možná by se prodával překvapivě dobře – jsme přece jen bývalí sedláci, takže zdravý selský rozum je u nás jako doma. A do slamníků se všechno nevejde…

Golman Sachs zvyšuje cíl pro S&P 500 na 1500 bodů, což ze současných 1270 znamená růst o 18 %. Jojo řeknete si, Goldmani zas loví kořeny, ale i kdyby to bylo jen půl – kde dostanete víc? (Nikomu to neříkejte, ale stále ještě na ČEZ: 6 % dividendy a něco na růstu).

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (1. týden 2011)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč


A copak nám asi trhy předvedou v lednu – efekt či defekt?


Po novoročním radostném zavýsknutí akcie zkrotily hormon a maličko vychladly, přesto něco kolem 1,5 % je spíš dobrým signálem. Trochu uklidnění signalizují i dluhopisy, ale loňské sněhy nečekejte. V Evropě stále hrozí stříhání vlasů – tedy haircut, jak se něžně říká defaultům některých zemí (něco jako slavné „nechci slevu zadarmo“ – ve verzi: berte raději 80 % nominále než nic). Většina našich fondů investuje sice jen do českých bondů, ale když euro dostane chřipku, i u nás se rýma objeví. Ostatně i střídmý guvernér ECB Jean-Claude Trichet upozornil, že Evropská centrální banka nemůže nahradit kroky vlád jednotlivých zemí, které se chovají nezodpovědně, čímž de facto vyzval k „ambicióznější“ snaze ve směru fiskálních reforem.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (1. týden 2011)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -47
dluhopisové 4
smíšené 37
akciové -29
zajištěné -437
Celkem -472

 

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE