První týden nového roku mírně záporný

10.01.2011 | , RM-Systém
INVESTICE


Zdá se, že do nového roku vstupovala většina investorů pravou nohou a s nákupní náladou. Předchozí větu potvrzuje jednak zhodnocení titulů, o které neměli v nedávné minulosti investoři nijak velký zájem a druhak velmi vysoký objem obchodů, za které se v uplynulém týdnu obchodovalo. Ve druhé polovině týdne nastalo díky několika sledovaným makrodatům a jejich slabším, než očekávaným výsledkům, vybírání zisků, které se nevyhnulo ani burze RM-SYSTÉM. Přesto však některé tituly dosáhly v úvodu roku slušného zhodnocení.

 

První obchodní týden potěšil investory u ČEZu, který i přes klesající cílové ceny analytiků nastartoval dlouho očekávaný růst. Příjemné informace ohledně loňského hospodaření se dostalo rovněž akcionářům Tatry a čtvrtletní dividenda přitekla na účet držitelům akcií firmy Microsoft. Směrem dolů naopak zamířily akcie obou bankovních společností a méně hamburgerů si koupí investoři při prodeji akcií McDonalds. Index RM i přes příznivý průběh týdne ztratil díky pátečnímu vybírání zisků 0,15 %. Potěšily zejména objemy, za kterých obchodování probíhalo. Protože zatím nelze tuto hodnotu srovnávat s jinými obchodními týdny roku 2011, použijme pro srovnání průměrný zobchodovaný objem v roce 2010. Celkově proběhly v roce 2010 obchody za 9 176 573 290 Kč a obchodovalo se v něm 253 krát. Průměrný denní objem roku 2010 tedy činil 36,27 milionů Kč. Průměrný denní objem uplynulého týdne byl oproti průměru loňského roku téměř dvojnásobný a činil 66 milionů Kč. Celkově byly zobchodovány akcie za 330 milionů Kč.

Rostoucí ceny uhlí v důsledku přírodní katastrofy
Nejvyšší zhodnocení si opět připsali investoři u akcií NWR. Cena akcií roste s mírnými korekcemi nepřetržitě již od prosince. Prozatím se akcie společnosti zastavily na hodnotě 304,50 Kč, přičemž maximální cena v průběhu týdne dosáhla hodnoty 309,90 Kč. K výraznému růstu pomáhají především smutné zprávy z Austrálie, kde se od konce roku potýkají s rozsáhlými povodněmi. Austrálie je největším světovým exportérem koksovatelného uhlí a tak je pozastavená těžba uhlí důvodem k poklesu nabízeného množství. Analytici Macquire, australské odnože Morgan Stanley, odhadují, že by cena koksovatelného uhlí mohla na světových trzích v důsledku povodní vzrůst až o třetinu. Odhady hovoří o tom, že by záplavy mohly způsobit ještě vyšší ceny, než tomu bylo v roce 2008. Tehdy si záplavy vyžádaly růst ceny koksovatelného uhlí na cenu 300 USD za tunu, přičemž se původně uhlí prodávalo za 125 USD na tunu.

Akcie Tatry posílily po výsledcích o hospodaření
Závěr roku 2010 byl významný zejména pro zaměstnance společnosti Tatra. Těm se ulevilo poté, co se nenaplnily černé scénáře o dalším propouštění a nedostatku zakázek. Kopřivnická Tatra se tvrdě potýkala s dopady recese, ve kterou upadla světová ekonomika. Významně firmě pomohla státní zakázka na výrobu vozidel pro českou armádu či společný výzkum s americkou firmou Navistar. Během roku 2010 se vyrobilo 1082 automobilů, což je oproti roku 2009, kdy se vyrobilo 995 vozů, mírný nárůst. Výroba je však oproti předchozím rokům stále přibližně poloviční. Představenstvo společnosti hovoří o budoucí perspektivě s mírným optimismem. V napnutých státních rozpočtech neexistuje příliš prostředků pro vyzbrojování armády, nové trhy však může přinést rozšíření těžby některých komodit v Indii, Austrálii či jižní Americe. V uplynulém týdnu oznámil předseda představenstva, pan Adams, že se společnosti podařilo snížit hluboké ztráty a na provozní úrovni Tatra dosáhla po několika letech provozního zisku. Bližší informace prozatím nebyly zveřejněny, na zprávu však akcie reagovaly růstem o 9,73 %.

Martin Hloušek

 

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE