Ranní přehled: 10/01/11; ČEZ, Unipetrol, AAA Auto, makro

10.01.2011 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Index PX: 1 243 bodů (-0,8 % d/d); objem: 2 157 mil. Kč

Komentář k trhu
Jasný impuls pro evropské trhy a potažmo pro pražskou burzu tolik očekávaná data o americké nezaměstnanosti v pátek nepřinesla. Index PX stabilně během dne ztrácel zhruba 0,8 %. Aktivita investorů do odpoledních dat z USA byla nízká, více se začalo obchodovat až v poslední třetině dne. NWR postrádalo silnou nákupní stranu, nicméně se ani příliš neprodávalo. Titul v úvodu propadl pod 300 Kč, nakonec uzavřel na 305,5 Kč s minimální ztrátou 0,65 %. Aktivita se v rámci energetického sektoru přesunula do ČEZu (839 Kč, +0,36 %), který dosáhl objemu téměř 1 mld. Kč, a v závěru atakoval úroveň 840 Kč. Vyšších zisků dosáhla překvapivě Telefónica O2 (+1,2 %, 389 Kč), která v poslední době stála spíše stranou. V Evropě ani na BCPP se nedařilo především bankám, Erste Bank i díky slabému euru uzavřela na 859 Kč (-2,4 %). Komerční banka se sice v průběhu dne kupovala, nakonec však odepsala 1,5 % (4 345 Kč). K poraženým lze přiřadit i akcie CETV (-1,8 %, 389,9 Kč), na kterých se po prodeji vlastních akcií generálním ředitelem stáhli kupci.

ČEZ: Neutrální. (Analytik: Bohumil Trampota)
Generální ředitel ČEZu uvedl v rozhovoru pro média, že dostavba jaderné elektrárny Temelín je nejdůležitějším bodem investičního programu společnosti. Tendr na dostavbu dalších dvou bloků by se měl rozhodnout v roce 2013. ČEZ jako jedna z nejméně zadlužených energetických společností plánuje investovat v příštích pěti letech kolem 300 mld. Kč a zvýšit zadlužení na optimálních 2,3x násobku EBITDA. V rozhovoru nebyly zveřejněny žádné nové informace, z hlediska obchodování ho považujeme za neutrální.

AAA Auto: Neutrální (Analytik: Pavel Ryska)
Anthony Denny, většinový vlastník AAA Auto, koupil v minulém roce 2,4 % akcií společnosti a drží tak celkem 76,4 % společnosti. Nepředpokládáme podstatný dopad na obchodování.

Unipetrol: Neutrální. (Analytik: Bohumil Trampota)
Podle České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu se v loňském roce snížila spotřeba benzínu o 10 % a nafty o 6 %. Hlavními důvody jsou využívání alternativních paliv, úspornější motory, růst spotřební daně. Spotřební daně zvýšily ceny nafty nad úroveň okolních zemí a velcí dopravci tak tankují v zahraničí. Podle Martina Durčáka, šéfa společnosti Benzina (dceřiná společnost Unipetrolu), bude propad ve skutečnosti nižší. Česko má podle něj vážný problém s nelegálním dovozem pohonných hmot. Snížení spotřeby bezinu a nafty bylo prezentováno již při čtvrtletních výsledcích Unipetrolu. Nečekáme vážnější dopad zprávy na dnešní obchodování.

Průmyslová výroba – listopad (Analytik: Petr Sklenář)
Průmyslová výroba v listopadu meziročně vzrostla o 15,9 %, což překonalo očekávání (AFT i trh 12 %). Sezónně očištěná produkce vzrostla o 2,0 % m/m a meziročně o 13,0 %. Projevil se kalendářní efekt, loňský listopad měl o jeden pracovní den více. Výsledky ovšem opět potvrzují dosavadní trendy a doplňují předchozí data z obchodní bilance. Oživení průmyslu táhnou exporty a naplno se projevují rekordní výsledky z německého průmyslu. Celkové tržby vzrostly o 15 %, z toho tržby z vývozu se meziročně zvýšily o 23 %. Data dále potvrzují, že robustní růst by měl dále pokračovat, růst nových zakázek pokračuje vysokým tempem (14 %, ze zahraničí 22 %). Hlavními růstovými obory zůstala výroba aut (24 %), která opět zrychlila své tempo (průměrný růst 14 % za předchozí 3M), dále výroba strojů (26 %) a zpracování kovů (20 %).
Za celý rok 2010 by průmyslová výroba měla vzrůst mírně přes 10 %. V letošním roce očekáváme růst na úrovni 7 %.

CPI - prosinec
oček. AFT: 2,2 % r/r, oček. trh: 2,2 % r/r, předchozí (listopad): 2,0 % r/r

Nezaměstnanost - prosinec
oček. AFT: 9,1 %, oček. trh: 9,2 %, předchozí (listopad): 8,6 %

Autor článku

Atlantik FT  

Články ze sekce: INVESTICE