Nejistý začátek roku 2011

10.01.2011 | , Saxo Bank
INVESTICE


zdroj: www.saxobank...

...cz
Komoditní trhy se pokusily udržet prosincové momentum, některé trhy ale zaznamenaly během prvních obchodních dní korekci.
Nejdůležitější trh, americký akciový, zahájil nový rok růstem na nová dvouletá maxima na základě stále se zlepšujících ekonomických údajů. V Evropě zatím stále přitahují pozornost problémy s vládními dluhy a pojištění řeckého vládního dluhu rostlo na dosud nejvyšší hodnoty. To pomohlo dolaru k růstu o 3 procenta a díky tomu také došlo ke snížení podpory u některých v dolaru kotovaných komodit.
Index Thomson Reuters/Jeffries CRB začal nový rok ztrátami napříč jednotlivými sektory , díky spekulativním pozicím byl náchylný ke korekci. Musíme také zmínit, že index během prosince vzrostl o impozantních 10 procent a tak riziko krátkodobé korekce aktuálně vytlačilo z mysli investorů očekávání pro rok 2011.
Na začátku ledna indexové fondy jako například S&P GSCI nebo DJ-UBS přebalancovávají portfolia. Každý rok přizpůsobují váhy jednotlivých komodit různým měřítkům, z nichž nejdůležitější je výkonnost minulého roku.To zpravidla vede k tomu, že se dostane podpory těm komoditám, které uplynulý rok klesaly, přičemž ty se silnou výkonností budou lákat prodejce.
Rebalancování začalo 7.ledna a bude trvat až do čtvrtka. Do zemního plynu by mělo přitéct přibližně 2,6 miliardy dolarů. Celý energetický sektor jako celek by měl přitáhnout 4,1 miliardy dolarů, zatímco obilniny a soft komodity by měly zhruba 2,7 resp. 1,1 miliardy dolarů ztratit. Změny v kovech by měly být malé, nové investice přitáhne zlato, zinek a hliník, přičemž ztratí stříbro, měď nikl.
Jakmile jsou tyto změny publikovány, je jejich dopad sporný, nicméně zdůrazní rozdíly ve výkonnosti během roku 2010.
Většina analytických domů a komentátorů očekává pro komodity další silný rok. Cyklické komodity jako energie a základní materiály by měly nadále růst s tím, jak se budou snižovat zásoby a poroste ekonomická aktivita. Některé zemědělské komodity jako například kukuřice bude podporována celkově nízkými stavy světových zásob.
Díky tomu začal rok 2011 na amerických burzách s rekordní úrovní dlouhých spekulativních pozic ve výši 1,85 milionů kontraktů. Podle grafu stojí nejvíce za zmínku obilniny a olejniny, kde jen kukuřice a sojové boby čítají 708 000 lotů, přičemž energetický sektor již čtvrtý rok po sobě maskuje vysoké pozice na ropě WTI velkými krátkými pozicemi na zemním plynu. Začátek roku tak s sebou nese zvýšené riziko korekce. Investoři nejsou ochotní přijmout ztráty, pokud již dosáhli zisků. Každé pondělí publikujeme týdenní změny na www.tradingfloor.com.
Agentura UN FAO aktualizovala v prosinci zprávu o výši potravinového indexu a ta ukázala, že globální ceny potraviny jsou na rekordních úrovních a dokonce překonaly úrovně během potravinové krize z let 2007-2008. Obiloviny jako je pšenice a rýže jsou však stále cca 14 procent pod maximem z roku 2008. Tyto dvě obilniny jsou nejvýznamnější, přičemž jen sama rýže musí živit 3 miliardy lidí v Asii a Africe.
Cukr se obchoduje na 30 letých maximech a přispěl k nárůstu hodnoty indexu nejvyšší měrou, nepředstavuje však takové nebezpečí. Upozorňuje ale na riziko potravinové inflace, která může nastat během roku 2011. Zvláště v rozvojových zemích dosahuje aktuálně deseti procent a během roku se pravděpodobně bude posouvat výše.
Ropa WTI začala rok růstem přes 90 dolarů, což může být začátek pro obchodování v pásmu 20 dolarů v průběhu celého roku 2011. Spekulativní dlouhé pozice jsou na 4 letých maximech, v tomto ročním období to může snadno vést ke spuštění korekce a následných dalších prodejů. Fundamentální data ukazují na rostoucí poptávku, ale také na množství volných kapacit s tím, jak OPEC denně sedí na 5 milionech barelů.
Trh bude sledovat pokroky americké ekonomiky a také potenciální dopady utahování čínské měnové politiky. V průběhu prosince překročila poptávka z USA, největšího světového spotřebitele, poprvé od února 2008 hranici 20 milionů denně. Zásoby v Cushingu se blíží 38 milionům barelů, což je rekord před šesti měsíci. Tento přebytek pomohl stlačit cenu na nadcházející měsíc relativně více ve srovnání s ostatními produkty jako je třeba Brent Crude.
Technicky se ropa s únorovým dodáním obchoduje v úzkém bočním pásmu okolo 90 dolarů. Varování před případnou větší korekcí by potvrdil propad pod prosincová minima na úrovni 87 dolarů, což je zároveň maximum z dubna 2010.
Stříbro, kterému se v roce 2010 dařilo, mělo do roku 2011 velmi nejistý start. Ztratilo sedm procent a prolomilo tak rostoucí trend od srpna 2010. Hlavním tahounem růstu byla poptávka po ETF fodnech, ačkoliv stříbro nenabízelo tak dobrý fundamentální výhled jako zlato nebo platina. Po vynikajícím výkonu ve druhé polovině roku 2010 se tak stříbro dostalo pod tlak a rebalancování portfolií může být jedním argumentem.
Technicky by korekce měla vést k prolomení hranice 28 dolarů, další podpora je pak na 24,90, kde je Fibonacciho úroveň návratu ve výši 38,2% z rally v průběhu roku 2010.
Co se týká obilnin a olejnin, americké Ministerstvo zemědělství zveřejní ve středu 12.ledna report a to může udat tón obchodování v příštích týdnech. Očekává se, že pro rok 2010/11 dojde u kukuřice ke snížení zásob a to by mohlo v následujících měsících podpořit růst cen. Špatné počasí v Jižní Americe by mělo mít negativní dopad na argentinskou úrodu sojových bobů, což by mohlo posunout světovou poptávku směrem k americkému trhu. Hlavní strategií je teď vyčkávání na úkor obchodování.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE