Týden na komoditních trzích

10.01.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Největší týdenní pokles za posledního půl roku zaznamenala na newyorském COMEXu cena zlata.

Zlato
Největší týdenní pokles za posledního půl roku zaznamenala na newyorském COMEXu cena zlata. Jeho atraktivitu snížilo pozitivní očekávání investorů ohledně dalšího vývoje amerického hospodářství, když například nezaměstnanost se dostala na nejnižší úroveň od května 2009. Dobře vyšla i data o vývoji v sektoru průmyslu a služeb. Na druhou stranu údaje o počtu nově vytvořených pracovních míst v měsíci prosinci nevyšly tak dobře, jak se očekávalo. Kontrakt zlata s termínem dodání v únoru uzavíral týden na 1368,90 amerických dolarech za trojskou unci, za celý týden cena spadla o 3,7 procenta.

Ropa
Dolů mířila i cena ropy, která se dostala nejníže za období posledních tří týdnů. Páteční uzavírací cena u únorového kontraktu americké lehké ropy byla nejnižší od 17. prosince a byla na úrovni 88,03 amerických dolarů za barel. Pokles napomohla horší než očekáváná data o počtu nově vytvořených pracovních míst. Týdenní pokles činil stejně jako u zlata 3,7 procenta. Ropa šla dolů i díky posílení americké měny, ten byl v závěru týdne vůči euru nejsilnější od 14. září.

Pšenice
Cena pšenice se na Chicago Board of Trade dostala nejníže za poslední dva týdny, když jí dolů tlačily příznivé pěstitelské podmínky v oblastí amerických Velkých plání. Sněhová přikrývka totiž dodá půdě vláhu a to by se mělo pozitivně odrazit na výši úrody ozimé pšenice. Sníh navíc chrání úrodu před mrazy. Březnový kontrakt pšenice zakončil týden na 774 centech za bušl, když během páteční seance ztratil 15 centů. V průběhu obchodování se cena propadla až na 772 centů, nejníže od 27. prosince.

Autor článku

Jaroslav Krejčí  

Články ze sekce: INVESTICE