US futures : HV zintenzivní tlak na trh

18.01.2011 | , Capital Partners
INVESTICE



Po pondělní sváteční přestávce se US trhy navrátí do svých vyjetých burzovních kolejí a budeme zejména svědky zintenzivnění procesu reportů hospodářských výsledků za 4.Q. t.r. již některých rozhodujících firem sektoru.
Podle ekonomického kalendáře lze očekávat tuto skladbu makroindikátorů: Empire Manufacturing (ekonomická aktivita v regionu NY) za leden s očekáváním 13 bodů, dále čisté finanční toky (příliv kapitálu) za listopad a rovněž NAHB Housing Market Index za leden s předpokladem 17 bodů.
Z hlediska programu vyhlašování hospodářských bilancí firem za 4.Q. se dozvíme jak se dařilo ekonomicky mj. těmto firmám: Apple, Charles Schwab, Citigroup, Comerica, Delta Air Lines, Fastenal, Forest Laboratories, IBM, McMoran Exploration, TD Ameritrade.
Firmy Macquarie a Morgan Stanley (MS) navýšily výrazně své výhledy cen těžebních komodit v příštích 12 měsících, když zotavení ekonomik zvedne poptávku po průmyslových materiálech, predikují silný růst cen mědi a uranu a rovněž uhlí.
Komisař EU pro ekonomické a měnové záležistosti O. Rehn se vyjádřil, že další kolo bankovních \"stress testů\" bude více rigorózní než v minulém roce a bude realizováno v příštích měsících (od února do června t.r.), je třeba opět získat důvěru.
Goldman Sachs nabídne akcie společnosti Facebook jen investorům mimo USA, navíc budou nabízeny pouze bohatým investorům (drobní investoři nebudou mít možnost si je koupit).
Mezinárodní energetická agentura zvyšuje svůj odhad průměrné letošní spotřeby ropy na 89,1 mil. barelů/den (nárůst očekává především ve 3Q na 89,8 mil., oproti 88,4 mil. ve 2Q, resp. 88,6 mil. v 1Q).
US průmyslový giganti, jako jsou General Electric, Procter and Gamble, Ford Motor, General Motors, Caterpillar, Starbucks a Carlyle Group, oznámily své plány na zvýšení investic v Číně, v roce 2010 US firmy investovaly v Číně 65,22 mld. USD.
Na komoditních trzích se ropa NYMEX WTI obchoduje za kurs 91,76 USD za barel a zlato je na ceně 1368,73 USD za trojskou unci, na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3391.
Aktuální futures jsou v případě indexu Nasdaq 100 zasaženy zdravotní absencí CEO Apple S. Jobse a vypadají následovně: DJIA +30 bodů, Nasdaq 100 -11,50 bodů a SP 500 +2,30 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE