Makro: Inflace Spojeného království v prosinci vyskočila na osmiměsíční vrchol 3,7 pct

18.01.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Spotřebitelské ceny Spojeného království v prosinci akcelerovaly na pozadí cen energií, bydlení a potravin. Inflace vzrostla o rekordní 1,0% a...

...meziroční růst nečekaně zrychlil o 0,4% na 3,7%, uvedl předběžný odhad britského statistického úřadu. Ve stejném období vloni CPI dosahoval úroveň 2,9%. Většinový konsenzus předpokládal 0,7% růst a meziroční změnu 3,3%.

Meziměsíční vývoj odrážel rekordní 3,6% nárůst cen v oddíle dopravy, dále bydlení a služeb pro domácnost, potravin a nealkoholických nápojů. Ceny dopravy zaznamenaly ve sledovaném období nejvyšší nárůst v historii , ceny letecké přepravy vylétly o 41,8% a ceny paliv a maziv rostly nejrychleji od roku 1996. Výrazně zlevnily ceny oděvů a obuvi, klesaly ceny telekomunikací a zdravotní péče.

V meziročním srovnání přispívaly nejvíce ceny v oddíle dopravy (6,5%), z důvodu zdražení paliv, maziv a letecké přepravy, dále v oddíle potravin a nealkoholické nápoje (6,1%) a to zejména zelenina, pekárenské výrobky a obiloviny a také ceny v oddíle restaurace a hotely (3,6%).

Očištěná inflace, bez započtení volatilních cen energií, potravin, tabáku a nápojů, se v prosinci zvýšila o 0,7% a meziroční růst zrychlil o 0,2% na půlroční vrchol 2,9%. Index maloobchodních cen v prosinci vzrostl o 0,7% a meziročně o 0,1% na 4,8% v souladu s očekáváním. Ukazatel RPIX, vyjma hypoték, setrval meziročně beze změn na 4,7%.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE