Makro: Povodně výrazně zhoršily spotřebitelskou důvěru Austrálie

19.01.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Podle průzkumu Westpac-Melbourne Institute, klesl lednový index spotřebitelského sentimentu o 5,7% na 104,6 bodů, znepokojením ohledně dopadů povodní...

...na národní hospodářství. Představuje to výrazný pokles ukazatele, ačkoli je stále zhruba o 4% nad dlouhodobým průměrem. Bylo nesmírně obtížné průzkum interpretovat, jelikož v období od 10.-16.ledna byl dopad nejhorších povodní za 100 let ve státu Queenslad drtivý.

Současná úroveň indexu je o 12,9% nižší než před rokem a 8% pod průměrem roku 2010. V zhledem k mimořádné události v Queensland a nižší, než je obvyklé zastoupení v Brisbane, bylo zajímavé posoudit celonárodní index mimo Queensland, jež vykazoval zhoršení o 3,2%.

Přestože ostatní státy nebyly přímo ovlivněny povodní, bylo vnímání důsledků povodní na ekonomiku a finanční situaci nepříznivě ovlivněno. Index ekonomického sentimentu pro následujících 12 měsíců zaznamenal v lednu propad o 15,7%, index finanční situace domácností se v jednoletém výhledu snížil o 5,6% a nákupní index klesl o 3,9%. Australská centrální banka 4. února zveřejní zprávu o měnové politice, včetně odhadu růstu a inflace. Je jisté, že důsledky z povodní budou zohledněny.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE