Makro: Předstihový ukazatel americké ekonomiky v prosinci významně zrychlil

21.01.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Složený ukazatel ekonomické aktivity, měřící odhad výkonnosti v následujícím čtvrtletí až pololetí v závěru roku opět zrychlil, významný nárůst v...

...listopadu a prosinci naznačuje, že po krátké pauze v druhém čtvrtletí obnovil vzestupný trend, který započal už v březnu 2009. Na základě revidovaných dat vyskočil hlavní index v prosinci o 1,0% na 112,4 bodů a následoval 1,1% vzestup v listopadu, uvedl přehled Conference Board. Většinový konsenzus čekal růst o 0,7%.

Šest z deseti indikátorů přispívalo růstem. Největší měrou index stavebních povolení, dále spread úrokové sazby, týdenní žádosti o podporu, ceny akcií, očekávání spotřebitelské důvěry a objednávky výrobních prostředků nevojenského charakteru. Negativně přispíval index dodavatelů a objednávky zboží a materiálů. Ukazatel peněžní zásoby a týdenní pracovní doby stagnoval. Během posledních šesti měsíců hlavní index rostl o 3,3%, rychleji než o 2,4% v předchozím půlročním období.

Klíčový současný index stoupl o 0,2% na 101,9 bodů a následoval 0,1% růst v listopadu. Všechny indikátory zaznamenaly vzestup. Během šestiměsíčního období se CEI zvýšil pouze o 0,7%, oproti 1,4% v předchozím půlročním období. Všechny ukazatelé naznačují, že bude hospodářský růst USA pokračovat a pravděpodobně nabere na síle v roce 2011. Americká ekonomika se ve 3Q rozšířila o 2,6% a následovala 1,7% v 2Q. Zpožděný index v prosinci vzrostl o 0,3% na 108,4 bodů a následoval pokles o 0,1% v listopadu. Za poslední půlrok zrychlil o 1,4%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE