US futures : zakončíme týden pozitivně ?

21.01.2011 | , Capital Partners
INVESTICE



V návaznosti na postupně vzrůstající hodnoty hlavních akciových indexů v Evropě při závěrečné seanci tohoto týdne a indikacích US futures spíše směřujících mírně do plusů, je třeba konstatovat dnešní poněkud chybějící impulsy z makrosféry, neboť ekonomický kalendář je prázdný.
Z toho důvodu se investoři musí „spokojit\" s dalšími hospodářskými výsledky, i když i ty jsou v pátek poněkud méně „výživné\". Nicméně čekají nás mj. např. tyto firmy: Bank of America (BAC) s reportem ve 13 hod. SEČ a oček. EPS 0,213 USD, dále BB and T, General Electric, Schlumberger, SunTrust.
Celý týden na Wall Street se nesl spíše ve znamení mírně smíšených dojmů z hospodářské sezóny, která měla být zejména ve finančním sektoru podle původních předpokladů více přesvědčivá. Odhady se pohybovaly v průměru kolem 30% průměrného nárůstu zisků a u financí ještě více. Prozatím nebyly tyto předpoklady plně potvrzeny.
Na dluhopisových trzích se spread (rozdíl) mezi výnosem US a německých 2Y Notes rozšířil nejvíce od ledna 2009 na 68 bp. v důsledku obav z nákladů Německa na řešení dluhové krize Eurozóny.
W. Buffett včera oznámil, že odstoupí z Boardu Washington Post (WPO), jeho funkční období vyprší v květnu t.r., společnost bude hledat nového ředitele pro své noviny.
Barclays (BCS), což je třetí největší britská banka koupila za 183,9 mil. USD v pohledávkách zbankrotovaného brokera Lehman Brothers od banky UGF Banca SpA, podle hlášení US bankrotového soudu v Manhattanu.
PSA Peugeot Citroen jako druhý největší evropský výrobce aut bude snižovat evropskou dodavatelskou základnu o 22% ze stávajících cca 450 subjektů na 350 v průběhu dekády za účelem snížení nákladů.
Royal Bank of Scotland (RBS) podle reportu FT vede banka rozhovory s britským Treasury o plánu opuštění schématu vládní ochrany aktiv (Asset Protection Scheme - APS) dříve než se očekávalo, banka by údajně chtěla opustit APS již do konce t.r. (původně až r. 2012). Jedná se pojištění na krytí ztrát rizikových aktiv, ale pouze v případě jejich překročení přes objem 60 mld. GBP, což se nyní jeví nepravděpodobné, navíc dřívější opuštění APS bude banku stát \"pouze\" 2,5 mld. GBP, zatímco o rok déle by platila o cca 100 mil. GBP více.
Report ekonomického odd. firmy JP Morgan předpokládá, že 28 z 32 centrálních bank, které zahrnuje, budou zřejmě pravděpodobně zvyšovat výhledově sazby, měnová politika tak bude spíše \"utahující\".
Na komoditních trzích se ropa NYMEX WTI nachází na kursové hladině 90,04 USD za barel a zlato je na ceně 1344,85 USD za trojskou unci, na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3537.
Aktuální indikace futures vypadají takto: DJIA +14 bodů, Nasdaq 100 +4,75 bodů a SP 500 +2,80 bodů.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE