Makro: Maloobchodní prodej Británie kvůli nepřízni počasí a cenám zpomalil

21.01.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Maloobchodní prodej Velké Británie v prosinci kvůli sněžení a vyšším cenám zpomalil o 0,3% a následoval 0,3% růst v listopadu, uvedl britský...

...statistický úřad. Čísla jsou pro maloobchodníky velkým zklamáním, jelikož prosinec je klíčový měsíc pro většinu z nich. Spotřebitelé nedokázali utrácet ještě před zvýšením DPH na 20% v novém roce. Tržby prodejen potravin klesly o 0,9%, ostatní prodej zpomalil o 0,6%. Nárůst tržeb zaznamenal stánkový prodej, ostatní a nespecializované prodejny. Výrazně zpomalil prodej PHM, textilu, oděvů a obuvi.

V meziročním srovnání maloobchodní prodej Británie zpomalil růst z 1,6% na 1,0%. Většinový konsenzus předpokládal pokles o 0,3% a meziroční změnu 1,3%. Prodej potravin meziročně prohluboval pokles z 1,6% na 3,4%, prodej mimo potravin zpomalil růst z 3,5% na 3,1%. Meziroční růst zaznamenal pouze ostatní prodej, nespecializovaný a stánkový prodej. Tržby prodejců PHM setrvaly v nepřetržitém poklesu 14 měsíců, prodej potřeb pro domácnost zpomalil šestý po sobě jdoucí měsíc.

Maloobchodní prodej včetně pohonných hmot v prosinci zpomalil o 0,8%, zaznamenal nejhorší pokles od ledna a následoval vzestupně revidovaný 0,4% růst v listopadu. V meziročním srovnání prodej včetně pohonných hmot stagnoval, což byl nejhorší výsledek pro tento měsíc v historii monitorování. Většinový konsenzus předpokládal zpomalení o 0,2% a meziroční změnu 1,1%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE