Velmi úspěšný týden na burze RM-SYSTÉM

21.01.2011 | , RM-Systém
INVESTICE


Ačkoli se chvíli zdálo, že se medvědi probouzejí ze zimního spánku a na trzích uvidíme opět více červené barvy, nestalo se tak. Akciové indexy přes menší korekci uprostřed týdne rostly. Na pohybech titulů směrem nahoru se kromě možného lednového efektu podílí zejména probíhající výsledková sezóna, která opět ukazuje relativně silná čísla velkých firem. Namátkově lze vzpomenout například firmu Apple, která předvedla v úterý zajímavý jednodenní vývoj. Šéf společnosti, Steve Jobs, totiž oznámil, že odchází na zdravotní dovolenou a akcie firmy na toto prohlášení okamžitě reagovaly poklesem o 9 %. Několik hodin poté však firma oznámila hospodářské výsledky a očekávání ohledně čistého zisku na akcii ve výši 5,39 USD bylo výrazně překonáno. Titul tak v závěru obchodování mocně dotahoval počáteční skluz, aby jej v poobchodní fázi zcela umazal. Méně optimisticky vyzněly zprávy o přehřáté čínské ekonomice a rostoucí inflaci. Objevují se tak obavy o zvýšení úrokových sazeb či o použití jiných monetárních nástrojů k ochlazení současného stavu. Tyto zprávy výrazně ovlivňují komoditní trhy a přelévají se také na trhy akciové. K výraznější korekci se však zatím trhy neodhodlaly, ikdyž už si o ní začínají cvrlikat i vrabci na střeše.

 

Domácí trhy po úvodních dvou týdnech zažívají obrození. K růstu se vydaly zejména větší společnosti a tak není divu, že index RM i přes smíšený akciový vývoj ve světě posiluje. Konzervativní investoři nacházejí tradičně zálibu zejména v Telefónice O2, která se stále pyšní nejvyšším dividendovým výnosem na domácím trhu a také v ČEZu, který rovněž nabízí dividendový výnos nad hranicí výnosu státních dluhopisů. Obě společnosti v růstu podpořily ještě akcie rakouské Erste bank. Nejvyššího zhodnocení však v uplynulém týdnu opět dosáhly akcie AAA Auto, které připsaly svým držitelům 7,33 %. Nejméně úspěšným titulem burzy RM-SYSTÉM se staly v segmentu EasyClick akcie NWR, které odepsaly více než 4,5 %. Index RM v uplynulém týdnu posílil o 2,9 % a 3. obchodní týden roku 2011 uzavíral na hodnotě 2583,83 bodů. Zobchodovaný objem nadále zůstává v porovnání s minulým rokem vysoký. V uplynulém týdnu byly zobchodovány akcie za 238,7 milionů Kč a průměrný denní objem činil 47,7 milionů Kč.

AAA Auto v čele pelotonu
O společnosti AAA Auto jsem psal v minulém komentáři, přesto se však na konci minulého týdne objevily podrobnější informace o vývoji hospodaření společnosti a krátkou připomínku si společnost zaslouží i dnes. Kromě nárůstu prodejů automobilů v posledním čtvrtletí roku 2010, o kterém jsem však již psal, společnost vyhlásila, že byly nejen dosaženy, ale zároveň překročeny cíle na celý rok 2010. Ukazuje se tak na postupné oživení trhu s ojetými automobily. Pozitivní změna nastala nejen v prodejích na tuzemském trhu, výraznější růst byl zaznamenán také na Slovensku. Z tiskové zprávy vyplývá, že největší prodeje mají na svědomí pobočky v Bratislavě, Košicích a Žilině. V České republice se nejlépe prodávalo v Praze, Brně a Ostravě. Akcie společnosti jsou v čele pelotonu jednotlivých titulů obchodovaných na burze RM-SYSTÉM, když od začátku roku posílily o 13,18 %. Nejvýnosnějším titulem se staly akcie AAA Auto také v tomto týdnu, když přidaly 7,33 %. Závěrečná cena uplynulého týdne činí 25 Kč.

Unipetrol odstavil rafinérii
Dne 20.1.2011 byla odstavena rafinérie v dceřinné společnosti Unipetrolu - Paramo v Pardubicích. Zpráva byla vnímána neutrálně, jelikož se o chystané odstávce závodu vědělo dlouho dopředu. Možným překvapením bylo maximálně posunutí termínu odstávky, který byl původně naplánován o měsíc později. K dřívějšímu termínu odstávky vedl společnost zřejmě tlak na rafinérské marže, který by měl být v tomto čtvrletí, dle analytiků, opět silný. Negativním překvapením však byly technické problémy na výstupním potrubí na instalaci čpavku v dceřinné společnosti Unipetrol RPA, s.r.o. Tyto technické problémy znemožní Unipetrolu plnit některé obchodní závazky vyplývající ze smluvních vztahů. Dle představitelů společnosti je však podíl prodejů čpavku a močoviny na petrochemických maržích zanedbatelný a nebude mít výraznější vliv na petrochemické výsledky. Akcie Unipetrolu již tři měsíce oscilují okolo hodnoty 195 Kč a ani výše uvedené informace nevedly k výraznějším pohybům v ceně. V uplynulém týdnu akcie v podstatě zakončily obchodování na stejné ceně, jako týden otevíraly, tedy konkrétně na 193,4 Kč.

Martin Hloušek

 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE