Fondy se nadechují a optimisticky vstupují do kladných čísel

25.01.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Konečně se jeden týden dostal alespoň nad hladinu k nadechnutí. To naše fondy totiž prakticky nezažily od loňského září.

Sice není 170 milionů žádná suma, která by mohla spasit, ale možná jde o tu pomyslnou první vlaštovku. Navíc musela uletět víc než dvakrát tolik, protože bylo navíc potřeba nahradit i dalších 200 milionů korun, které opustily hnízdo peněžního trhu. Těm pšenka nekvete a ještě dlouho nepokvete, proto s jejich dietou musíme počítat i nadále. Aby ne – jejich výnos za uplynulých 12 měsíců se pohybuje kolem jediného procenta a na třech měsících dokonce vykazují hezkou shodu 0,2 %.

Výše sazeb na trhu se již asi ke konci roku obrátí vzhůru, ale vyhlídka na roční výsledek současného trendu 0,8 % jistě nikoho moc neláká. Podobným směrem k hubnutí putují i dluhopisové fondy a pohled na jejich tříměsíční výsledky je ještě hrozivější: s výjimkou korporátních se blíží ztrátě –2 %.


Zajištěné fondy jsou v realitě dluhopisové fondy


To, nač upozorňujeme již od podzimu, je již černé na bílém – pryč z fix income! Ani zajištěné fondy nejsou žádný zázrak, ale pro konzervativní klienty jde snad o určitou alternativu. Zejména ČSOB se daří je prodávat a když právě nekončí investiční období některého obra z minulosti, předvádí slušné objemy. Tak i minulý týden se protočila čtvrtmiliarda, z čehož čisté prodeje dosáhly nad polovinu. Ale jen opakuji upozornění – zajišťáky jsou v realitě dluhopisové fondy, za jejichž kupony je jen „přikoupený“ pravděpodobnostní bonbónek.

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (3. týden 2011)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč


Kde se ukazuje předjaří v plném rozpuku, jsou akciové trhy


Po mrtvolném loňském létě i podzimu se kořínky přece jen vzchopily. Wall Street předvedla 6 týdnů růstu (ten uplynulý jen Dow Jones) s celkovým výkonem kolem 9 %, což nahrává optimistům. Výsledková sezóna za poslední kvartál nevypadá vůbec špatně, analytici dále očekávají zisky akcií v indexu S&P 500 letos přesáhnou 94 dolarů na akcii.

Jeremy J. Siegel, profesor na University of Penn Wharton a proslulý analytik akciových trhů, očekává proto další růst trhu, který je nyní levný. P/E trhu, měřené na základě zisků roku 2011, se totiž pohybuje mezi 13 a 14. „Tyto hodnoty se v prostředí nízkých sazeb v minulosti ukázaly jako velmi dobrý indikátor k nákupu,“ uvedl profesor. Siegel poté uvedl, že rekordní úrovně v roce 2007 (index se tehdy dostal až na 1575 bodů) dosáhl trh se zisky 91 dolarů na akcii.

Navíc jsou nyní zisky silnější a mnohem kvalitnější, protože dříve finanční společnosti vykazovaly zisky, které ve skutečnosti neexistovaly. Působí i stimul ve formě daňových úlev a vysoká likvidita na trhu.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (3. týden 2011)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -204
dluhopisové -11
smíšené 59
akciové 150
zajištěné 177
Celkem 171

Růst se však zatím nezdá nijak přehnaným, protože vlny nahoru následují i vlnky inkasa zisků. Podobně se tváří i pražské akcie, které od konce listopadu přidaly přes 13 %, což už přece jen hodně láká. 150 milionů indikuje docela slušný zájem, zejména 125 milionů ISČS Sporotrendu ukazuje, že půlročních 20 % nemusí být posledních.

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE