Komodity díky čínským a americkým akciím ztrácí půdu pod nohama

24.01.2011 | , Saxo Bank
INVESTICE


Ole S Hansen, Senior Manager, www.saxobank...

...cz
Některé komodity reagovaly na další silná ekonomická data z Číny poklesem. První malou korekci v roce 2011 má za sebou také index S&P500.
Vzácné a průmyslové kovy klesaly nejvíce. Na trhu rostou obavy z přehřátí Číny poté, co oznámila pro konec roku 2010 lepší data, než očekávali analytici, přičemž inflace zůstává nad stanoveným cílem a vypadá to na její další růst.
Americký akciový trh má za sebou první pokles za dva měsíce. Jestli technicky překoupený index zamíří do hlubší korekce, to je velká otázka. Odpověď na ni nalezneme v příštích šesti měsících, kdy uvidíme, jestli trh ukáže svoji sílu. Zřejmá je ale silná korelace mezi výkonem indexu S&P500 a ostatními trhy. Pokud by se úvodní zaváhání proměnilo v hlubší korekci, zamířily by do ní pravděpodobně, navzdory silným fundamentům, i komodity.
Na měnovém trhu zaznamenal ztrátu dolar, zejména proti euru, které proti němu za uplynulých pár týdnů posílilo o 5 procent. Inflace v eurozóně se pohybuje nad úrovní dvou procent a prezident ECB přišel s jestřábím komentářem. Díky tomu vyrostl výnos dvouletých německých státních dluhopisů o 68 bazických bodů nad americké dluhopisy stejné splatnosti a dosáhl dvouletého maxima, když je euro podporováno vizemi carry obchodů.
Oslabení dolaru mělo negativní vliv na komodity. Index Reuters Jeffries CRB zůstal za celý týden beze změny. Hlavní ztrátu si připsalo stříbro, hvězda v roce 2010, ztratilo 6 procent, když krátkodobí investoři stahovali peníze z ETF fondů.
Investice do zlatých ETF se vrátily na srpnové úrovně, od prosincových maxim poklesly o 48 tun. Celkové investice nadále přesahuji 2000 tun, ale mírně se snížily s tím, jak investoři uzavírali pozice na stříbře. Trh se zlatem je velmi likvidní a umožňuje investorům rychle proměnit investici na hotovost.


Hlavní úrovně podpory jsou nyní na říjnových a listopadových minimech, na 1330 a 1315 USD, na úrovni 1280 USD je klíčový 200 denní klouzavý průměr. Stříbro aktuálně vypadá náchylné ke korekci. Došlo k prolomení rostoucího trendu na úrovni 28 dolarů. Podporu lze nalézt na 26,35 USD 25 USD.
Průmyslové kovy jako je měď ztrácely na základě obav z pokračujícího omezovaní ekonomického růstu v Číně, což snížilo poptávku. Na začátku minulého týdne ovšem měď LME dosáhla nového maxima po té, co vyšlo najevo, že v roce 2011 překoná poptávka nabídku o 500 - 600 tun. Díky tomu leze čekat, že korekce nebude mít dlouhého trvání.
Světový trh s ropou se nyní nachází v nejistotě kolem růstu dvou hlavních benchmarků. Cena ropy WTI se zdála příliš levná, když nabídka v Cuhsing Oklahoma překonala nabídku, a vyvolala tak otázky ohledně schopnosti reagovat na globální poptávku. Severomořská ropa Brent dosáhla 99,2 dolarů a obchodovala se o sedm dolarů výše než ropa WTI. Díky tomu se taká dostala pod drobnohled. Vyšlo najevo, Američané kontrolují zhruba třetinu carga pro únorovou dodávku. To nadále podpořilo cenu ropy Brent v růstu a nastolilo otázku, kolik je obecně férová cena ropy. Mezinárodní agentura pro energii předpovídá, že poptávka v roce 2011 poroste o 1,4 milionů barelů denně, na 89,1 milionů barelů, po té, co v roce 2010 rostla o 2,75 milionu barelů, nejsilněji za 30 let. Zároveň varovala, že současné vysoká cena může zabrzdit ekonomické oživení. Vypadá to, že Saúdská Arábie souhlasí s tímto tvrzením, když začali zvolna zvyšovat produkci, aby udrželi cenu ropy pod psychologickou hladinou 100 dolarů. Produkce mimo země OPEC by měla vzrůst o 0,6 milionů barelů denně, přičemž OPEC nadále zůstane “Centrální ropnou bankou”, kterou čeká v následujících letech důležité rozhodnutí, zda při případném nedostatku zvednou produkci. WTI se nyní obchoduje v pásmu mezi 87 a 92,50 dolary a hlavní riziko pro případný pokles skrývá vývoj akciového trhu a také dlouhé spekulativní pozice, které stále zůstávají na 169 milionech barelů. Na poli zemědělských komodit začal boj o výměry. Vypadá to, že rýže ztrácí s tím, jak se farmáři orientují na více ziskové komodity jako je kukuřice a pšenice. Cena americká rýže rostla minulý týden v důsledku o 5 procent a ještě může růst, jak roste nervozita ohledně potravinové bezpečnosti.
La NIna, který způsobil ničivé záplavy v Austrálii a jihovýchodní Asii, se blíží svému vrcholu, ale trvat bude ještě následující dva měsíce. To může mít vliv na potravinovou inflaci, kterou způsobilo celosvětově nepřízniví počasí v loňském roce. Při pohledu na výkonnost jednotlivých sektorů definovaných v indexu Dow Jones UBS je zřejmé, že obiloviny pokračují v růstu, zatímco dvě skupiny kovů hledají dno.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE