Týden na komoditních trzích

24.01.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena ropy klesla v minulém týdnu téměř o 3,5 dolaru. Největší pokles ceny zaznamenalo černé zlato v průběhu čtvrteční obchodní seance ...

Ropa
Cena ropy klesla v minulém týdnu téměř o 3,5 dolaru. Největší pokles ceny zaznamenalo černé zlato v průběhu čtvrteční obchodní seance a hlavní důvody snížení ceny byly hned dva. V první řadě se jednalo o reakci na výsledky pravidelné statistiky amerického ministerstva energetiky ohledně stavu zásob ropy a benzínu v U.S. v týdnu končícímu 14.ledna. Podle těchto vzrostly komerční zásoby ropy ve Spojených státech o 2,617 miliónů barelů, přičemž očekáváním analytiků, oslovených agenturou Bloomberg, byl pokles o 0,5 miliónu. Ještě větší nárůst, o 4,443 miliónů, pak vzrostly komerční zásoby benzínu. Druhou příčinou zmíněného oslabení ceny bylo očekávání zvýšení úrokových sazeb ze strany čínské centrální banky, a to z důvodu zabránění dalšího zvyšování inflace v Číně. Zmíněné by pak vedlo ke zpomalení hospodářského růstu a tím pádem i k ochlazení poptávky po energiích. Poslední obchodní seanci minulého týdne uzavřela WTI americká lehká ropa na burze Nymex na 89,11 dolarech za barel. 

Bavlna
Na nová maxima vzrostla v rámci minulého týdne cena nejaktivnějšího futures kontraktu na bavlnu na burze ICE Futures U.S. Jednalo se především o reakci na neklesající silnou poptávku po zmíněné komoditě ze strany jejího největšího spotřebitele na světě, Číny. Podle zpráv společnosti China Cotton Association, bylo v měsíci prosinci 2010 do Číny vyvezeno 426 tisíc tun bavlny, což v porovnání se stejným obdobím předešlého roku, představuje až dvojnásobně větší objem. Čína dále v minulém týdnu zvýšila svůj odhad ekonomického růstu pro stávající rok, což podporuje spekulace o dalším růstu tamní spotřeby základních surovin. Páteční obchodní seanci uzavřel březnový futures kontrakt na bavlnu posílením o 4 centy na uzavírací cenu 156,94 centů za váhovou libru.

Kakao
Na úroveň téměř ročního maxima vzrostla v průběhu posledních obchodních seancí cena kakaa na burze ICE Futures U.S. Důvodem růstu ceny zmíněné komodity v minulém týdnu byla především nejistá politická situace v Pobřeží slonoviny, které je největším producentem kakaových bobů na světě, a kde zmíněné ohrožuje dodávky kakaových bobů na světové trhy. Tyto obavy pak byly na počátku stávajícího týdne stvrzeny zákazem, vydaným zvoleným prezidentem Pobřeží slonoviny, jež s okamžitou platností vyhlásil zákaz veškerého exportu kakaa a kávy ze zmíněné země. Na základě zmíněné zprávy vzrostla cena kakaa na burze ICE Futures U.S. prudce až na 3393 dolarů za metrickou tunu, nejvyšší od konce ledna roku 2010.

Robert Černík 
Colosseum a.s.

Autor článku

Robert Černík  

Články ze sekce: INVESTICE