US futures : nevýrazná indikace, obavy ze sazeb v Číně

24.01.2011 | , Capital Partners
INVESTICE



Úvodní obchodní seance 4. týdne t.r. na Wall Street se zřejmě bude odvíjet poněkud postranním směrem (sidelines), když zcela chybí impulsy z makrosféry a ekonomický kalendář je prázdný.
Směr trhů tedy bude zčásti ovlivňován opět novými reportovanými daty v rámci hospodářské sezóny veřejně obchodovatelných firem z indexu SP 500, v tomto směru můžeme očekávat hlášení např. těchto firem: American Express, Amgen, Baxter, Corning, First Citizen, Green Mountain Coffee, halliburton, Kimberly-Clark, McDonald´s, Raytheon, Robert Half, ST Microelectronics, Texas Instruments, VM Ware a další. Na rozdíl od minulého týdne, kdy de facto skončily bilance velkých finančních společností se smíšenými dojmy, bude tento týden spíše ve znamení více průmyslových titulů.
V rámci tradingu v Číně se investoři drželi spíše v hotovostních pozicích, neboť existují zvýšená očekávání, že čínská centrální banka může oznámit první zvýšení sazeb v t.r. kolem svátku lunárního Nového roku. Čína bude mít svátek od 2. února t.r. a znovu otevře burzy až 9. února t.r.
Firma Facebook získala 1,5 mld. USD prostřednictvím Goldman Sachs v dvoudílném dealu, ten zahrnoval za 1 mld. USD zahraniční nabídku mimo US klienty na investici do kmenových akcií třídy A, společnost rovněž získala již v prosinci 500 mil. USD od Digital Sky Technologies, Facebook plánuje začít zveřejňovat finanční reporty ne dříve než 30.4.2012.
Potravinářská společnost Sara Lee (SLE) obdržela nabídku na převzetí od private equity skupin Apollo Global Management, Bain Capital a TPG Capital, která je vyšší než současný kurs akcie 18,70 USD, nabídka se dostala k blízkosti hranice 20 USD, očekává se také zlepšení bidu od brazilské firmy JBS podporované Blackstone Group (BX), Board SLE se sejde 27.1. t.r. a zváží situaci.
Podle Bank of America Merrill Lynch (BAC) cena ropy poroste díky obrazu silné poptávky, může prorazit hranici 100 USD, zde po určitou dobu stagnovat, ovšem nebude se konat návrat k metě 147 USD za barel.
V tomto týdnu je třeba zmínit ještě tři důležité momenty pro trhy: středeční výsledek jednání FOMC FED o sazbách a měnové politice (doprovodný komentář), dále Zpráva o stavu Unie v podání presidenta Obamy a rovněž konání World Economic Forum v Davosu ve dnech 26. -30.1.2011.
Na komoditních trzích se ropa NYMEX WTI obchoduje za kurs 88,39 USD za barel a zlato je na ceně 1347,68 USD za trojskou unci, na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3571.
Aktuální indikace zatím příliš nevyjadřují určitou tendenci, neboť DJIA je +4 body, Nasdaq 100 +0,75 bodů a SP 500 +0,30 bodů.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE