Equity Kickoff: Texas Instruments a Siemens tahouny akciových trhů

25.01.2011 | , Saxo Bank
INVESTICE


Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, Saxo Bank, www.saxobank...

...cz
Evropské akciové indexy otevřou v úterý výše. Vzhůru je táhnou velmi dobré hospodářské výsledky společností Texas Instruments a Siemens zveřejněné v noci, respektive dnes ráno. Již tak pozitivní náladu ještě povzbudí rozšíření programů zpětného odkupu akcií a vyšší očekávaná výplata dividend.
Akciové trhy důrazně odmítly testování linie desetidenního pohyblivého průměru a uzavřely hodně nad ní, což signalizuje, že nás u indexu S&P500 čeká další útok na hladinu 1300 bodů. Náladu na trhu včera jednoznačně pozvedla zpráva, že společnost Intel rozšiřuje svůj program zpětného odkupu akcií o dalších 10 mld. USD. Toto oznámení společnosti Intel a další podobné zprávy ze včerejška ukazují na klasickou situaci: hotovost nahromaděná v rozvahách firem se vrací akcionářům nebo se nechává aktivovat. Jinými slovy, společnosti jsou v mnohem lepší kondici a jsou znovu připraveny investovat. V konečném důsledku to přispěje k tvorbě nových pracovních míst, takže očekávejme nárůst tržního ocenění, který povede k růstu tržních násobitelů, a tudíž i k vyšším cenám.
Siemens dnes zveřejnil hospodářské výsledky, přičemž zisky i tržby byly velice dobré. Výnos 1,931 EUR na akcii přesáhl očekávanou hodnotu 1,684 EUR, což představuje slušný 15% nárůst. Také tržby ve výši 19,489 mld. EUR předčily očekávání ve výši 18,871 mld. EUR. Siemens pokročil vpřed ve všech třech segmentech svého podnikání. Příjem zakázek šel od minulého čtvrtletí nadále prudce vzhůru, což – jak už jsme uvedli dříve – je jasným dokladem toho, že společnosti se opět pustily do investic.
Na úterý jsou ohlášeny hospodářské výsledky US Steel, 3M Co, Johnson&Johnson a Verizon Communication.
Riziko je opět na koni, a tak můžeme čekat, že výsledky společnosti Siemens podpoří i další společnosti ze stejného odvětví (ThyssenKrupp, Bekaert a Smiths Group), ale sledujme také tradiční prorizikové sektory, jako jsou základní suroviny (BHP Billiton a Rio Tinto) a energetika (Shell, BP, OMV AG). Zdá se, že akciové trhy jeví obnovený zájem o větší exponovanost vůči i těm nejposlednějším výdajům spotřebitelů. Chcete-li se na této vlně svézt, zaměřte se na cestovní ruch a turistiku, tedy společnosti, jako jsou Firstgroup, Thomas Cook a National Express.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE