Aktuální dění na devizových trzích: Zvěsti o zvyšování úrokových sazeb eurozóny ve 3. čtvrtletí podporují EUR

25.01.2011 | , Saxo Bank
INVESTICE


Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, www.saxobank...

...cz

Zpráva předního amerického think-tanku, podle níž můžeme očekávat komplexní stabilizační balíček pro EU a zvýšení úrokových sazeb ze strany ECB už ve 3. čtvrtletí, byla pro eurobýky pobídkou, aby vyrazili výše. Pro EUR včerejšek představoval další rozkolísanou seanci, počáteční tlak z vybírání zisků byl brzy zapomenut a obrátil se, když se jednotná měna propracovala na čerstvé dvouměsíční rekordy.
Asijské obchodování se soustředilo kolem údajů australského indexu spotřebitelských cen za 4. čtvrtletí, které v posledním čtvrtletí překvapily směrem dolů. Potraviny, paliva a trh s bydlením měly podle očekávání vyhnat index spotřebitelských cen výše, nakonec se ale celková inflace propadla mezičtvrtletně na +0,4 % a meziročně na +2,7 % oproti očekávaným údajům 0,7 % a 3,0 %. Důležitější pro centrální banku je useknutý průměr (trimmed mean) RBA, který byl také slabší: +0,3 % mezičtvrtletně oproti očekávaným 0,7 % a předchozím 0,6 %; meziroční hodnota klesla na 2,2 %, což je nejnižší výsledek od 4. čtvrtletí roku 1999. Tyto údaje možná jakékoli zpřísnění ze strany RBA odsouvají stranou, dokud nebude možné vyčíslit dopad záplav ve státech Queensland a Victoria. AUD na základě těchto dat rychle spadl o 30 bodů, jistou podporu ale našel na úrovni 0,9930.
Na dalších frontách se měny držely uvnitř úzkého pásma, žádná další makrodata, která by to mohla ovlivnit, zveřejněna nebyla. JPY nijak nezareagoval na skutečnost, že BoJ ponechala cílovou sazbu beze změny na hodnotě 0-0,10 % a setrvala i na svém hodnocení ekonomického vývoje s prognózou růstu 3,3 %, 1,6 % a 2,0 % pro roky 2011, 2012 a 2012 v tomto pořadí.
Pondělní hvězdné odhady indexu nákupních manažerů PMI v eurozóně poněkud zkalilo mírné zklamání z čísel ze zpracovatelského sektoru, které nicméně více než vynahradila silnější čísla za služby. Nakonec to však byla GBP, která opět zaostala před zveřejněním dnešních čísel HDP za 4. čtvrtletí a zítřejšího zápisu ze zasedání BoE. CHF znovu našel pevnou půdu pod nohama poté, co ministr hospodářství Schneider-Amman připustil, že silný CHF bude možná nutné tolerovat.
V USA se včera neobjevila žádná makrodata, která by měla dopad trhy, nicméně Wall Street zažila den výrazného růstu po oznámení Intelu o mohutném zpětném odkupu akcií a po dalších oznámeních o silných hospodářských výsledcích: následkem toho uzavřel DJIA o 0,92 % výše, S&P dosáhl +0,58 % a Nasdaq +1,04 %.
Evropská úterní seance bude věnovat pozornost důvěře spotřebitelů v Německu, indikátoru spotřeby ve Švýcarsku a ve Velké Británii pak veřejným financím a číslům o HDP za 4. čtvrtletí. Dalších dat se dnes dočkáme v rámci americké seance: bude to kanadský index spotřebitelských cen, v USA pak ceny domů, spotřebitelská důvěra a index výrobní aktivity richmondského Fedu. Prezident USA Barack Obama přednese později večer svou zprávu o stavu Unie.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE