US futures : k vlně HV se přidají i makrodata

25.01.2011 | , Capital Partners
INVESTICE



Úvodní obchodní den v tomto týdnu přivedl na Wall Street zejména index DJIA na nová 2 letá maxima a navíc bodová hodnota indexu se zastavila cca 20 bodů pod důležitou psychologickou metou 12000 bodů. Ani ostatní indexy ovšem nestrádaly.
Nicméně dnešní trading bude zřejmě více náročný na přiblížení se tomuto schématu, neboť pondělní absence makrodat a ani rozsah hospodářských výsledků nebyl tak široký jako při přibližující se burzovní seanci, kdy se počet firem reportujících HV již značně rozrostl.
Na programu bilancí zisků a příjmů jsou dnes mj. i tyto firmy: 3M, AK Steel, Alaska Air, Baker Hughes, BlackRock, Brinker International, Canadian National Railway, Coach, Corning, DuPont, EMC Corp., Gilead Sciences, Harley Davidson, Jacobs Engineering, Johnson and Johnson, Juniper Networks, KeyCorp., Kimberly Clark, RF Micro Devices, Tellabs, Travellers, Verizon, Yahoo a další.
Podle ekonomického kalendáře můžeme očekávat následující skladbu makrodat: SP/ Case Shiller Home Price Index za listopad, SP/CS 20 City za listopad (mom) s očekáváním -0,8%, dále SP/CS Composite 20 za listopad (yoy) s číslem -1,6%, následuje Consumer Confidence za leden s oček. 54 bodů, rovněž House Price Index (mom) za listopad s cifrou 0% a Richmond FED Manufacturing Index za leden s úrovní 23 bodů.
Japonská centrální banka (BOJ) ponechala hlavní úrokovou sazbu na nezměněné úrovni 0-0,1 %; potvrzen objem odkupu aktiv na úrovni 5 bil. JPY a kreditních programů na 30 bil. JPY.
MMF zvýšil svůj předpoklad globálního ekonomického růstu na t.r., světová ekonomika má růst tempem 4,4% oproti 4,2% odhadu v říjnu t.r., expanze na příští rok je projektována na 4,5%.
Zisk W. Buffetta z investice v čínském výrobcu aut BYD se může snížit, konkrétně až na polovinu z vrcholu v r.2009, vzhledem ke zpoždění expanze čínské firmy na elektrická auta a rostoucí konkurenci.
Caterpillar (CAT) jako známý výrobce stavebních strojů a zařízení na základě rostoucí globální důležitosti obchodní výměny mezi USA a Čínou vyjádřil nutnost většího úsilí na zesílení ekonomických vztahů s Čínou, která je jedním z největších exportních trhů pro produkty CAT, exporty činí více než 2 mld. USD za posledních 5 let.
Na komoditních trzích se ropa NYMEX WTI dostala na kurs 86,48 USD za barel a zlato je na ceně 1325,13 USD za trojskou unci, na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3620.
Aktuální futures na hlavní indexy vypadají takto: DJIA -13 bodů, Nasdaq 100 -10 bodů a SP 500 -4,30 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE