US futures : znovu zápletka HV vs. makrodata

26.01.2011 | , Capital Partners
INVESTICE



Při úterním tradingu se na Wall Street se v závěru podařilo stáhnout ztráty na indexech na neutrální úrovně a tudíž se hodnoty hlavních US akciových indexů příliš nevzdálily od již dříve dosažených dvouletých maxim.
Dnešní trading se bude pravděpodobně rozhodovat opět v „souboji\" makrodat a další várky hospodářských výsledků firem, k tomu je navíc několik relevantních informací o akcích vztahujících se k trhům.
Jednou z nich je zahájení World Economic Forum ve švýcarském Davosu, kde se opět po roce setkají VIP osoby z businessu, politiky, kultury apod. a vymění si názory na ekonomická témata. Druhým faktorem je včera presidentem Obamou přednesená Zpráva o stavu Unie. Zde uvedl, že země se musí soustředit na vytvoření pracovních míst a investic, USA musí být vpředu v inovacích, vzdělávání a výstavbě před světem, dále zmínil nové výdaje na technologie čisté energie, nižší korporátní daně a 5-ti leté zmrazení domácích zbytných (nepovinných) výdajů. Jednalo se spíše o podporu businessu, což může poskytnout určitou rezistenci proti poklesu akciových a dluhopisových trhů směrem do měsíce února t.r., který je historicky jedním z nejslabších měsíců v roce pro index SP 500 s průměrnou měsíční (únorovou) ztrátou -0,3% od začátku indexu v roce 1927.
Podle ekonomického kalendáře jsou na programu makroindikátorů tyto položky: MBA Mortgage Apllictions (nové hypotéky), New Home Sales (prodej nových domů a bytů) za prosinec s oček. 300 tis. a meziměsíční změnou +3,5% a poté v 20,15 hod. SEČ výsledek jednání FOMC (Federal Open Market Committee) FED o úrokových sazbách, měnové politice (QE2) v rámci doprovodného komentáře.
Nová tsunami hospodářských výsledků bude mj. obsahovat bilance firem: Abbott, Canadian Pacific Railway, Conoco Philips, Eastmen Kodak, Exelon, General Dynamics, Hess Corp., LSI Corp., MeadWestvaco, Motorola Mobility, Netflix, Occidental Petroleum, Piper Jaffray, Qualcomm, Robert Half, Rockwell Corp., Starbucks, Textron, Boeing, Tractor Supply, US Airways, Wellpoint, Xerox.
Bombardier jako třetí největší světový výrobce komerčních letadel plánuje vstup na trh strojů s užším trupem v roce 2013 s novým typem C-Série, zatím firma pracuje podle harmonogramu a první dodávka by tak měla být v roce 2013.
Podle premiéra německé země Dolního Saska McAllistera zřejmě dostane Katar Holdings další (druhé) místo v dozorčí radě automobilky Volkswagen po valné hromadě v květnu t.r., Katar Holdings je třetí největší akcionář VW se 17% podílem, rovněž má podíl v Porsche.
Na komoditních trzích se ropa NYMEX WTI pohybuje na kursu 86,81 USD za barel a zlato je na ceně 1335,47 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3706.
Aktuální indikace futures směřují pozitivně a DJIA je +41 bodů, Nasdaq 100 +9,75 bodů a SP 500 +6,40 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE