FX Update: Nevýrazné zasedání FOMC odsoudilo měny k obchodování v pásmech

27.01.2011 | , Saxo Bank
INVESTICE


Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, www.saxobank...

...cz
Reakce na zápis ze zasedání FOMC byla slabá. Počáteční výprodej dolaru brzy obrátil směr a trhy s dluhopisy se vydaly přesně opačným směrem, takže asijská seance nakonec uzavírala obchodování s měnami na známých úrovních. Všichni členové FOMC tentokrát poprvé od prosince 2009 hlasovali stejně.
Hned vzápětí po nevýrazné Obamově zprávě o stavu unie (alespoň tak ji vnímaly trhy) následovalo první letošní zasedání Fedu. Opozičník Hoenig v rámci rotace hlasovacích práv o své hlasovací právo přišel a na jeho místo doposud nenastoupil žádný z nových členů. Ve srovnání s předchozím měsícem žádné zásadní rozdíly v prohlášení Fedu nenastaly a změny byly pouze kosmetické: výdaje domácností se zdají být o něco více povzbuzující, Fed je stále připraven nakupovat do konce druhého čtvrtletí dluhopisy v hodnotě 600 mld. USD a úrokové sazby zůstanou po dlouhou dobu výjimečně nízko.
Větší aktivita trhy ovládla po zveřejnění zápisu z jednání Bank of England, neboť člen Výboru pro měnovou politiku M. Weale se připojil k jestřábovi A. Sentanceovi a hlasoval proti nedávnému rozhodnutí, takže ve výboru jsou nyní dva jestřábi. A. Posen je i nadále zastáncem opačného přístupu a vyzývá k navýšení cílové hodnoty nákupu aktiv. Po zveřejnění výsledků zasedání se GBP podařilo umazat další velkou část ze ztrát, které vůči dolaru utrpěla minulé úterý po zveřejnění tragických údajů o HDP za 4. čtvrtletí.
Z Velké Británie přišly dnes ještě další špatné zprávy, když ceny domů podle průzkumu Hometrack v lednu opět poklesly, takže klesají již sedm měsíců. Ceny poklesly meziměsíčně o 0,5 % a meziročně o 2,2 %, což v obou případech představuje zrychlení oproti -0,4 %, resp. -1,6 % z minulého měsíce. V průvodní zprávě společnost uvedla, že vzhledem k nejisté ekonomické situaci, míře zaměstnanosti a dopadu škrtů ve veřejných výdajích budou ceny pravděpodobně pod tlakem.
Mezitím v listu Telegraph varoval George Soros britského premiéra Camerona, že kombinace zvyšování daní a výdajových škrtů není udržitelná a že úsporná opatření mohou uvrhnout Velkou Británii zpět do recese. GBP byla však před těmito zprávami poněkud chráněná díky americkému dolaru, který se v průběhu seance choval celkově defenzívně.
Co se týče dat z USA, prodeje nových domů pozitivně překvapily silným odrazem o 17,5 % oproti hodnotě z předchozího měsíce, která byla revidována směrem dolů. Wall Street si nevšiml žádných negativních implikací prezidentovy zprávy o stavu Unie a prohlášení Fedu – index S&P uzavřel blízko 29měsíčního maxima.
Na začátku asijské seance byla zveřejněna sazba RBNZ a banka podle očekávání již počtvrté v řadě nenaznačila žádnou změnu sazeb, když uvedla, že sazby zůstanou nízko, dokud nenastane přesvědčivý ekonomický růst. RBNZ nezměnila prognózu od svého prosincového prohlášení o měnové politice. NZD po prohlášení lehce posílil.
V Evropě můžeme očekávat průzkumy důvěry a index cen výrobců ve Švédsku, index spotřebitelských cen v různých spolkových zemích Německa a vykázané tržby CBI ve Velké Británii. V USA začíná nabitý kalendář indexem aktivity chicagského Fedu, následují objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti a rozjednané prodeje domů.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE