Makro: Podnikatelská důvěra eurozóny se v lednu nadále zlepšuje

27.01.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Podnikatelská důvěra zemí eurozóny se na počátku roku nadále zlepšuje, indikátor dokonce předčil dosavadní historické maximum z jara 2007. Růst byl...

...opět výrazný a výsledek předčil očekávání. Ukazatel BCI nepřetržitě roste od dubna 2009 a jasně odráží pokračující oživení průmyslu eurozóny v následujících měsících.

Průzkum Evropské komise za leden potvrdil, že index BCI po revizi zrychlil o 0,20 bodu na nové historické maximum 1,58 bodů, v prosinci vyskočil o 0,41 na 1,38 bodů. Většinový konsenzus předpokládal úroveň 1,30 bodů. Dosavadní maximum 1,41 bodů z dubna 2010 tak bylo překonáno.

Od května, kdy EK provádí průzkum podle nové klasifikace ekonomických aktivit, index podnikatelského klimatu eurozóny nepřetržitě zrychluje. Robustní růst odrážel významný nárůst exportních a tuzemských zakázek a současné produkce. Opatrné bylo hodnocení manažerů ohledně budoucí výroby. Zásoby dokončené výroby setrvaly beze změn na historicky velmi nízkých úrovní. Z výsledku průzkumu podniků je vyloučen ukazatel zaměstnanosti a prodejní ceny.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE