Makro: Aktivita oblasti Chicago se v prosinci rozšířila, poprvé v průběhu pěti měsíců

28.01.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Hospodářská aktivita amerického středozápadu se v prosinci rozšířila poprvé v průběhu pěti měsíců. Celonárodní index aktivity oblasti Chicago (CFNAI)...

...v prosinci vyskočil z revidované hodnoty -0,40 na +0,03, uvedl průzkum Fedu Chicago. Výsledek nesplnil očekávání, většinový konsenzus předpokládal zlepšení na +0,11 bodů. Z celkem 85 individuálních indikátorů přispívalo pozitivně 45.

Index sleduje čtyři širší podkategorie - výrobu, zaměstnanost, spotřebu a tržby, nulová hladina odděluje růst od poklesu aktivity. Tříměsíční pohyblivý průměr ukazatele pouze zúžil pokles z -0,36 na -0,22 bodů a setrval pod dlouhodobým průměrem sedmý měsíc.

Tři z čtyř širších ukazatelů přispívalo pozitivně. Výrobní indikátor (výroba a mzdy) +0,26 body. Průmyslová produkce v prosinci zrychlila o 0,8%, zpracovatelský sector o 0,4% a celkové využití kapacit na 73,2%. Ukazatel tržby (tržby, zakázky a zásoby) přispíval +0,05 body.

Ukazatel zaměstnanosti (zaměstnanost nezaměstnanost a počty odpracovaných hodin) se odrazil ze záporných úrovní na +0,15 bodů. Zaměstnanost USA v prosinci rostla o 103 tisíc a míra nezaměstnanosti klesla z 9,8% na 9,4%, žádostí o podporu ve sledovaném období rovněž klesaly. Nejslabší indikátor, spotřeba (osobní spotřeba a bydlení) znovu prohloubil pokles na -0,43 bodů. Nová bytová výstavba v prosinci klesla o 24 tisíc na 529 tisíc celoročně přepočtených jednotek.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE