US futures : bude HDP kompatibilní s QE2?

28.01.2011 | , Capital Partners
INVESTICE



Závěrečný obchodní den v tomto týdnu je nastaven spíše ve prospěch silnějších makrodat než je skladba hospodářských výsledků firem, kdy můžeme očekávat bilance tentokrát menšího počtu subjektů než v předchozích dnech. Konkrétně se zřejmě investoři soustředí zejména na HV Arch Coal, Chevron, Ford Motor, Honeywell.
Dalším zcela zásadním faktorem bude skladba makrodat, kdy podle ekonomického kalendáře můžeme očekávat tyto položky: HDP za 4.Q. s mezikvartální očekávanou změnou růstu US ekonomiky 3,5%, dále HDP Price Index za 4.Q. se čeká +1,6% a Core PCE (qoq) má vyjít s číslem 0,4%, následuje Personal Consumption za 4.Q. s předpokladem 4,0% a rovněž indikace důvěry v trh v podobě Univ. Michigan Confidence za leden s oček. 73,3 bodů. Zejména z růstu US ekonomiky se bude odvozovat další průběh procesu QE2, tak jak ho již dříve naplánovala a potvrdila centrální banka FED při středečním jednání FOMC FED.
K tomuto tématu lze přidat informace z dnešního vystoupení US ministra financí T. Geithnera na World Economic Forum v Davosu. Ten uvedl, že USA mají lepší pozici pro reformy než ostatní, existuje větší důvěra v překonání akutní fáze krize, expanze je udržitelná, zatím ovšem není nastavena směrem k boomu, růst ekonomiky je nedostatečný pro snížení zaměstnanosti, USA budou benefitovat z rapidního růstu emerging markets, riziko inflace není největším rizikem pro ekonomiku a věří v překonání fiskálních obtíží Eurozóny.
Tento optimismus US politického representanta poněkud ochlazuje informace ratingové agentury Moody´s Ratings. Oznámila, že zřejmě může potřebovat realizovat negativní výhled na US rating „Aaa\" dříve než předpokládala vzhledem k rozšiřování deficitu rozpočtu.
Profesionální firma pracující na bázi sociálních sítí LinkedIn Corp. si zaregistrovala u US SEC IPO, nicméně nebyl určen objem ani cenové rozpětí, manažery emise budou Morgan Stanley, BofAML, JP Morgan, dále spolupracují Allen and Co. a UBS, uvažuje se o objemu 175 mil. USD.
Verizon Communications (VZ) jako telekomunikační firma oznámila převzetí všech \"outstanding\" akcií společnosti Terremark Worldwide (TMRK) za 19 USD za akcii, tj. 1,4 mld. USD.
Na komoditních trzích se ropa NYMEX WTI obchoduje za kurs 85,89 USD za barel a zlato je na ceně 1314,82 USD za trojskou unci, na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3723.
Aktuální indikace futures na hlavní indexy v poněkud „opatrnické\"fázi a DJIA je -9 bodů, Nasdaq 100 -3,75 bodů a SP 500 -1,80 bodů.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE