Makro: Spotřebitelské ceny Japonska v prosinci meziročně stagnovaly, v roce 2010 klesly o 0,7 pct

28.01.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Spotřebitelské ceny Japonska v prosinci klesly o 0,3% stejně, jako v listopadu, uvedl přehled japonského statistického úřadu. Největší vliv na CPI...

...měl pokles cen potravin, dále oděvy, obuv a domácí potřeby. V meziročním srovnání inflace nečekaně stagnovala a následovala 0,1% růst o měsíc dříve.

Meziroční vývoj negativně ovlivnily ceny v oddíle vzdělávání, vybavení pro domácnost, ubytování a rekreací, oděvy a obuv. Pozitivně přispívaly ceny v kategorii smíšené zboží, služeb (paliva, energie, voda) a potraviny. Ceny zboží meziročně rostly o 0,8%, ceny služeb klesly o 0,8%.

S vyloučením cen potravin index CPI v prosinci stagnoval a v meziročním srovnání zúžil pokles z -0,5% na -0,4%. Většinový konsenzus předpokládal -0,5%. Index spotřebitelských cen bez promítnutí energií a potravin rovněž stagnoval a v meziročním srovnání snížil pokles z -0,9% na -0,7%.

Smíšený výhled nabídl index spotřebitelských cen metropole Tokia za leden, spotřebitelské ceny opět klesaly o 0,5% a v meziročním porovnání o 0,1%. V říjnu a listopadu se inflace ještě pohybovala v kladných hodnotách. Klíčový index CPI bez promítnutí cen potravin klesl o 0,6%, v meziročním srovnání ale zúžil pokles z -0,4% na -0,2% a předčil očekávání -0,3%.

V roce 2010 index spotřebitelských cen Japonska nesplnil vládní cíl, pohyboval se na úrovni -0,7%, oproti -1,4% v roce 2009 a +1,4% v roce 2008. Bez započtení potravin jádrová inflace klesla o 1,0%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE