Týden na komoditních trzích

31.01.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Hranici 100 amerických dolarů za barel se v závěru týdne přiblížila na burze ICE Futures cena ropy Brent.

Ropa

Hranici 100 amerických dolarů za barel se v závěru týdne přiblížila na burze ICE Futures cena ropy Brent, okolo hranice 90 dolarů se pak na New York Mercantile Exchange pohybovala cena americké lehké ropy. Neobvyklý rozdíl cen obou typů ropy je způsoben nadprůměrnými zásobami americké lehké ropy v klíčovém zásobníku v Cushingu ve státě Oklahoma. Za růstem ceny ropy stála nejistota okolo vývoje na Blízkém východě, zejména v Egyptě, kde by kvůli protivládním nepokojům mohlo dojít k uzavření Suezského průplavu. Egyptem také prochází klíčový ropovod, kterým putuje ropa z Rudého moře do Středomoří. Uzavření průplavu by vedlo k prodloužení tras pro tankery o 6 tisíc mil, protože by musely plout okolo jižního cípu Afriky. 

Kakao

Až páteční korekce zastavila nejdelší šňůru vzestupů na trhu s kakaem za poslední tři roky. Za růstem stál vývoj v Pobřeží slonoviny, kde od konce listopadu panuje napjatá politická situace kvůli sporu mezi dvěma prezidentskými kandidáty. Bývalý prezident totiž odmítá svůj post opustit. Až do čtvrtka tak růstla cena kakaa devět dní po sobě a to kvůli obavám z výpadku dodávek kakaových bobů na světové trhy, v pátek však došlo ke korekci způsobené příznivými daty o produkci v Ghaně a také kvůli očekávání, že nepříznivý vývoj v Pobřeží slonoviny nebude mít dlouhého trvání. V pátek tak kakao uzavíralo obchodování na burze ICE Futures na hodnotě 2273 amerických dolarů za váhovou tunu, když během pátečního obchodování spadla cena o 85 dolarů.

Zlato

Největší vzestup za posledních dvanáct týdnů zaznamenala v pátek cena zlata kvůli geopolitické nejistotě způsobené situací v Egyptě, kde desítky tisíc lidí protestují v ulicích Káhiry a dalších měst proti vládě prezidenta Nosního Mubaraka. Kontrakt s termínem dodání v dubnu posílil něhem páteční seance na COMEXu o 21,90 dolarů a uzavíral týden na 1341,70 amerických dolarech za trojskou unci. Nárůst byl největší od 4. listopadu. Momentálně je však cena zlata zhruba o 90 dolarů níže pod svým historickým maximem o hodnotě 1432,50 dolarů, jehož bylo dosaženo 7. prosince.

Autor článku

Jaroslav Krejčí  

Články ze sekce: INVESTICE