Cena ropy atakuje hranici 100 $

31.01.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Demonstrace 10-ti tisíc protestujících proti zákazu vycházení v egyptské Káhiře a protestům proti egyptskému prezidentovi Hosni Mubarakovi...

...zapříčinila prudký vzestup ceny ropy. Velké nepokoje v egyptských metropolích jsou zdrojem obav z toho, že velké ropné koncerny začnou omezovat dodávky surové ropy do Evropy a rozvíjejících se ekonomik na středním východě. Energetická agentura (Energy Information Administration) informovala o přesunutí dodávek více jak jednoho miliónu barelů surové ropy denně na severní ropovod Suez Canal. Tento kanál prochází Egyptem dále do Evropy.

Tato zpráva se odrazila také na březnovém Futures kontraktu severomořské ropy Brent a posunula ji o 0,6 procentních bodů na 28 měsíční maxima, (o 0,55 USD/barel). V pátek tak březnový kontrakt atakoval hranici $100, když se denní maxima zastavily na $99,97 za barel na londýnské komoditní burze ICE. Naposledy se ropný benchmark Brent obchodoval nad hranicí $100 v říjnu 2008.

Americký ropný benchmark WTI se v pátek obchodoval na 16 měsíčních maximech. Cena aktuálního kontraktu vrostla o 1,7 procentních bodů na $90.87 za barel na elektronické burze v New Yorku (NY Mercantile Exchange). Rozdíl ropy Brent a WTI se ustálil na $10.05 za barel a snížil se tak z rekordních $11.75, který byl zaznamenán ve čtvrtek 27. ledna.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE