FX Update: Záplavy otřásly australskou podnikatelskou důvěrou

01.02.2011 | , Saxo Bank
INVESTICE


Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, www.saxobank...

...cz
Asie vstoupila do nového měsíce s nabitým kalendářem zveřejňovaných údajů. Australská podnikatelská důvěra v prosinci prudce klesla, dolů ji stáhly záplavy v Queenslandu. Centrální banka ponechala úrokové sazby beze změn na úrovni 4,75 % s tím, že monetární politika je „odpovídající“.
Australská podnikatelská důvěra zaznamenala záporné číslo poprvé za téměř 20 měsíců. Nebýt Queenslandu byl by tento index na méně pochmurné hodnotě jednoho bodu. Ceny domů ve 4. čtvrtletí předčily očekávání, když mezičtvrtletně vzrostly o 0,7 % a meziročně o 5,8 %, což naznačuje, že RBA možná bude mít víc práce, aby tuto potenciální bublinu pomalu upustila. Když mluvíme o RBA a o nezměněné sazbě, banka prohlásila s ohledem na nedávné záplavy, že v průběhu obnovy zaznamenala mírné oživení poptávky, ale pochybuje, že by se to projevilo na růstu inflace.
Pokud jde o Čínu, lednový index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru byl podle oficiálních údajů o něco málo slabší (52,9 oproti 53,9 v prosinci), zatímco index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru dle HSBC naznačil nepatrné zlepšení (z 54,4 na 54,5). USDJPY se po zveřejnění těchto dat lehce propadl pod 82,0, ale reakce ostatních měn/trhů byla utlumená.
Abychom shrnuli obchodování přes noc pro asijské čtenáře, investice do bezpečných obchodů z pátku a pondělního rána se začaly brzy vytrácet, jelikož trhy nahlížejí na situaci v Egyptě tak, že napětí spíše polevuje, než že by se stupňovalo. Odhad lednového indexu spotřebitelských cen v eurozóně, který je o něco vyšší, než se očekávalo (+2,4 % m-m oproti očekávaným 2,3 % a předchozím 2,2 %), znovu přesouvá pozornost k zasedání ECB tento týden, jelikož CPI se vzdaluje od cíle ECB na úrovni 2 %. Údaje o kanadském HDP byly také lepší, než se očekávalo (+0,4 % m-m oproti očekávaným 0,3 %), a i když se jednalo o stará data z listopadu, zadrželo to USDCAD dočasně pod úrovní parity. Poptávku po GBP vyvolal komentář člena Rady pro měnovou politiku M. Wealea, že existuje „pádný důvod k mírnému zvýšení britských sazeb, a to i navzdory alarmujícímu propadu HDP“.
Pokud jde o makrodata z USA, osobní spotřeba předčila očekávání, zatímco příjmy předpoklady naplnily, a mnohem lepší chicagský index nákupních manažerů dal znovu do pohybu kouli v podobě návratu ochoty riskovat Poslední regionální průzkum aktivity ve zpracovatelském sektoru uplynulého měsíce vykázal zdravých 68,8 bodu, což je nejlepší výsledek od července 1988 (přičemž složka nových objednávek je nejvyšší od roku 1983). Index výrobní aktivity dallaského Fedu si však z minulých revidovaných 15,8 pohoršil na 10,9. Lepší makroekonomické údaje a solidní hospodářské výsledky společnosti Exxon přispěly k tomu, že Wall Street částečně kompenzoval své páteční ztráty, a měsíc leden tak poprvé za čtyři roky skončil v černých číslech.
V Evropě nás dnes čekají žně v podobě indexů nákupních manažerů ze Švédska, Norska, Švýcarska, Německa, Velké Británie a eurozóny. Na pořadu dne jsou také ceny domů, peněžní zásoba a zadluženost spotřebitelů ve Velké Británii a nezaměstnanost v eurozóně. Sledujte vystoupení J. C. Tricheta a E. Nowotnyho z ECB. Americká obchodní seance zahájí tento měsíc zveřejněním indexu aktivity ve zpracovatelském sektoru a cenového indexu ISM a také údajů o stavebních výdajích.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE