Makro: Australská centrální banka zachovala úrokové sazby beze změn

01.02.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Bankovní rada australské centrální banky dnes podle očekávání zachovala základní úrokovou sazbu beze změny na 4,75 %. Naposledy ji nečekaně zvýšila o...

...čtvrt procentního bodu v listopadu. Guvernér RBA Glen Stevens v prohlášení uvedl, že je současná orientace měnové politiky z hlediska makroekonomického výhledu vhodná.

Růst globální ekonomiky byl v roce 2010 velmi silný, tažen rozvíjejícímu ekonomikami. Obavy o úvěruschopnost řady evropských zemí byly značné a nejistota bude po nějakou dobu patrně přetrvávat. Čínská a indická ekonomika zaznamenaly velmi silný růst, doprovázený inflačními tlaky. Ceny surovin zůstaly vysoké a v mnoha případech nadále rostly.

Obchodní podmínky jsou v Austrálii na nejvyšší úrovni od počátku roku 1950. Ekonomika těží z pokračujícího nárůstu poptávky po surovinách. Podniky začínají zvyšovat investice v reakci na vysoké úrovně cen komodit. Půjčky a výdaje domácností jsou nadále opatrné, znatelně roste míra úspor. Hodnoty aktiv nezaznamenaly v posledních měsících výrazné změny, celkový růst úvěrů zůstává utlumený.

Růst zaměstnanosti Austrálie byl v roce 2010 neobvykle silný, většina předstihových ukazatelů naznačuje pokračující růst, i když pomalejším tempem. Mzdy po výrazném poklesu v roce 2009 vzrostly. Inflace je v souladu s inflačním cílem 2-3% centrální banky ve střednědobém horizontu. V roce 2010 dosahovala 2,25%. Ve 4Q zpomalila růst z 2,8% na 2,7%.

Záplavy ve státu Queensland a Victoria mají dočasně negativní dopad na hospodářskou aktivitu a inflaci, RBA vývoj pozorně monitoruje. Ceny některých surovin vzrostly a je pravděpodobné, že zůstanou zvýšené v blízké budoucnosti. Znovuzahájení výroby je odlišné podle krajů a odvětví. Obnova postižených oblastí pravděpodobně nebude mít zásadní vliv na střednědobý inflační cíl.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE