FX Update: Oslavy lunárního nového roku utlumily asijskou seanci

02.02.2011 | , Saxo Bank
INVESTICE


Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital...

...Markets
www.saxobank.pl
S nadcházejícími oslavami nového lunárního roku se v Asii během středeční seance měny obchodovaly v úzkých pásmech a zveřejňovaná data se na trzích nijak zásadně neprojevila. Evropská seance by proti tomu měla být živější, protože nás čekají údaje o norské nezaměstnanosti, britský index nákupních manažerů a index cen výrobců eurozóny. Americká seance zahájí svoji přípravu na páteční zprávu o počtu pracovních míst mimo zemědělství zveřejněním údajů o počtu propuštěných zaměstnanců dle společnosti Challenger a zprávou ADP o zaměstnanosti v soukromé sféře.
V úterý se EUR podařilo prolomit nedávné rezistence, k čemuž přispěl příznivější výhled vývoje úrokových sazeb pro EUR i větší chuť k riziku, takže výsledkem bylo euro posilující na úkor amerického dolaru. Když evropské indexy nákupních manažerů ukázaly, že evropská ekonomika posílila – německý index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru se dostal na úroveň 60,5 bodu a celá eurozóna na 57,3 bodu – vyšplhalo se EUR na nová maxima cyklu na úrovni 1,3843. Přetrvávala slušná poptávka po GBP, která souvisela s očekávanými výplatami dividend a také s tím, že si trh povšiml prognóz NIESCR očekávajících mnohem vyšší inflaci a dále také hlasů, které po ministerském předsedovi Davidu Cameronovi žádají v zájmu udržení ekonomického oživení odložení škrtů v rozpočtu. Britský index nákupních manažerů vzrostl stejně jako jeho protějšky v ostatních zemích EU. AUD se vyšplhal na nová maxima, přičemž naprosto ignoroval zvýšení stupně nebezpečí cyklónu, který se blíží k severovýchodnímu pobřeží státu Queensland, z úrovně číslo čtyři.
Co se týče údajů z USA, index aktivity ve zpracovatelském sektoru vzrostl z předchozích 58,5 na 60,8, což je nejvyšší hodnota od května 2004, která navíc překonala maximum aktuálního cyklu z března 2010. Při podrobnějším zkoumání lze zaznamenat zlepšení v celé řadě dílčích kategorií – zejména prudký nárůst nových objednávek z 62,0 na 67,8 a zaměstnanosti z 58,9 na 61,7. Radost nám kazí pouze stavební výdaje (i když se jedná o data za prosinec) se slabými -2,5 % m/m (prognóza zněla +0,1% a byla již dříve revidována na -0,2 %). Bez ohledu na to však index USD klesl na nejnižší úroveň od loňského listopadu a Wall Street uvítala pozitivní data výraznými zisky.
Egyptský prezident Mubarak navrhl, že nebude kandidovat na znovuzvolení (ačkoli stávající volební období hodlá dokončit). Trhy doufají, že toto prohlášení pomůže zachovat (v posledních dnech) poklidný ráz masových demonstrací.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE